Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ennek megfelelően a szigetország a jövőben kizárólag hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területeiről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását.

Kétéves tárgyalássorozat zárult le december 16-án a Japánnal kötött regionalizációs megállapodás elfogadásával. Az előkészítő munka magyar részről Bognár Lajos országos főállatorvos vezetésével zajlott, Magyarország tokiói nagykövetségének támogatásával.

Japán a világon elsőként Magyarország számára biztosítja az ASP-vel érintett országok közül a regionalizáció lehetőségét. Így már nem az egész ország, hanem kizárólag hazánk ASP-vel érintett területeiről származó sertéshússal és hústermékekkel szemben él kereskedelmi korlátozás a távol-keleti szigetországban. Így hazánk afrikai sertéspestistől mentes területeiről az állategészségügyi exportbizonyítvány jóváhagyását követően folytatódhat a kivitel, ezáltal biztosítva a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon - mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.