Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

A Standard & Poor's múlt héten közölt kilátás-javítás után a japán hitelminősítő lépése is azt mutatja, hogy a magyar gazdaság teljesítményét külföldön is egyre inkább elismerik - fogalmazott a Pénzügyminisztérium.

A JCRA a magyar devizaadósság minősítését BBB pluszról A mínuszra, a forintadósságét A mínuszról A-ra javította. A hitelminősítő kedvező döntésének okaként jelöli meg egyebek mellett a magyar gazdaság 5 százalék körüli növekedését, a termelékenység javulását, a beruházások növekedését és a bérek folyamatos emelkedését.

Az intézet elismerően ír az ország pénzügyi helyzetének folyamatos javulásáról, a pénzügyi rendszer stabilitásáról, a magas tőkemegfelelési mutatóiról. A hitelminősítő pozitív döntésének hátterében áll még az alacsony hiány, az egyre csökkenő adósság, valamint az ellenálló exportvezérelt gazdasági teljesítmény is. A JCRA a következő évekre 3-4 százalékos növekedést vár Magyarországon.

A japán intézet legutóbb 2017-ben javította stabilról pozitívra a magyar államadósságra vonatkozó kilátását.

Magyar hitelminősítés (devizaadósság)
MinősítőBesorolásKilátás
Moody'sBaa3Stabil
Standard & Poor'sBBBPozitív
Fitch RatingsBBBStabil
Japan Credit Rating AgencyA-Stabil
Rating and InvestmentBBB+Stabil
Forrás: Napi.hu-gyűjtés