Járai-MSZP-csörte a forintról és a gazdaságról

A jegybankelnök szerint az EU-tagság nélkül már valószínűleg összedőlt volna a magyar gazdaság a fenntarthatatlan gazdaságpolitikai pálya miatt. Az MSZP egyik képviselője közölte: a gazdasági adatok nem támasztják alá az MNB elnökének aggályait.
NAPI Online, 2004. december 20. hétfő, 08:50
Fotó:

A magyar gazdaság valószínűleg már összedőlt volna a jelenlegi fenntarthatatlan gazdaságpolitikai pálya miatt, ha az ország nem lenne az EU tagja - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Rádióban vasárnap reggel.
Járai szerint a jelenlegi mintegy 40 milliárd euró feletti államadóság a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva körülbelül azon a szinten van, mint az 1995-ös gazdasági válság idején volt. A jegybank elnöke szerint a hitelezők nem viselnének el ilyen magas adósságszintet, ha Magyarország nem lenne az unió tagja. Véleménye szerint elsősorban az államapparátust kellene karcsúsítani, mert az állam 800 ezer embert tart el a szükséges 600 ezer helyett. A jegybankelnök elérhetőnek nevezte a kormány jövő évre tervezett 4,4 százalékos inflációs célját, "ha minden jól megy". Ehhez szerinte erős forintra van szükség.

Kovács Tibor (MSZP) szerint a gazdasági adatok nem támasztják alá a jegybankelnök aggályait a kormány gazdaságpolitikáját illetően.
A szocialista képviselő úgy véli, nem állja meg a helyét Járai Zsigmondnak az államadósság GDP arányos szintjéről tett megállapítása - írta az MTI alapján az Index.
Járainak az erős forint szükségességéről hangoztatott véleményével összefüggésben Kovács hiányolta a jegybankelnök konkrét érveit és felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági élet több meghatározó személyisége szerint a túlzottan erős árfolyam nem szolgálja a gazdaság szereplőinek versenyképességét.

HOZZÁSZÓLÁSOK