Járai a konvergenciaprogramot és a költségvetést támadja

Várhatóan Magyarország lesz az utolsó állam, amely a régióban belép az euróövezetbe - jelentette ki az MNB "A cégvezetők klubja" című rendezvényen, az MTI-Eco beszámolója szerint.
NAPI Online, 2006. december 1. péntek, 13:47
Fotó:

Járai Zsigmond úgy vélte, ha a konvegenciaprogramot megvalósítja az ország akkor az lemaradást, romló versenyképességet eredményez, és magyar gazdaság bővül majd a leglassabban a térségben. A jegybankelnök szerint amennyiben a következő évi költségvetést elfogadja a parlament, a korábbi években tapaszalt rossz pályáról egy másik rossz pályára áll át a magyar gazdaság.

Az MNB egyébként decemberre 6-6,5 százalékos egy évre visszatekintő inflációs ütemet vár, ám ezzel továbbra is 3,9-4 százalék lesz éves szinten 2006-ban a pénzromlás.

Járai hozzátette: a monetáris politika célja továbbra is az, hogy az ország elérje az árstabilitást, amin a jegybank 3 százalékos inflációs ütemet ért.
"Ma nagyon távol vagyunk ettől, és 2007-ben még távolabb leszünk, mivel a különböző bejelentett intézkedések hatására a pénzromlás üteme a jövő év első hónapjaiban felmegy 7-8 százalékra" - mondta a jegybank elnöke, aki szerint az infláció csupán 2008-ba tér vissza 4 százalék körüli mértékre.

HOZZÁSZÓLÁSOK