BUX
38971

Járai: a kormány megmondhatná az igazságot

Magyarországon ma magasak a kamatok - mondta el a jól ismert igazságot Járai Zsigmond jegybankelnök a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) képviselői előtt.

Molnár Csaba, 2005. január 26. szerda, 14:08

A magas kamatok magas kockázatot is jelentenek, és nemcsak a befektetők számára, hanem a gazdaságpolitika és a nemzeti megítélés terén is. Az MNB elnöke az alapvető problémát a fiskális politika területén tapasztalta és nem látja biztosítottnak, hogy a kormányzat beváltja ígéreteit, melyeket az egyensúlyi problémák megoldása érdekében tett.

Mint Járai elmondta, jót tenne az ország és a kormány megítélésének, ha megmondanák az igazságot Magyarország valós gazdasági helyzetéről. Mivel az első félévben várhatóan az államadósság túllépi a GDP 60 százalékát, így az utolsó maastrichti kritériumból is kicsúszunk. Ez az jelenti, hogy nem hogy az euró bevezetése felé halad az ország, hanem épp ellenkezőleg, távolodik a monetáris uniótól. Nem helyes az a gyakorlat sem, hogy nem a gazdaságpolitikát változtatjuk meg, hanem az euróbevezetés időpontját tologatjuk - tette hozzá a jegybank elnöke.