BUX
38688

Járai beszólt Veresnek

Valószínűleg nem verbális intervenciónak szánta Veres János pénzügyminiszter kijelentését, de az biztos, egy hatást már elért vele, a forint gyengülni kezdett - értékelte a pénzügyminiszter bejelentését Járai Zsigmond.

NAPI Online, 2006. március 23. csütörtök, 15:48

A jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén elmondta, nem biztos, hogy jó volt az időzítés egy ilyen bejelentésre. Járai szerint "tudatos félrevezetés folyik" a költségvetés és az államadósság kapcsán, amely az emberek információ- és tudáshiányára épül. Az MNB szerint az államadósság a PM állításával szemben meghaladja a GDP 60 százalékát, és az aktuális 62 százalékos szint költségvetésen kívüli tételekkel együtt valójában 68 százalékos - mondta Járai.

Járai vélhetően a pénzügyminiszter tegnapi Gazdasági Rádióban elhangzott mondataira reagált. Veres János ugyanis akkor elmondta: mivel 2010 ismét választási év lesz, az euróbevezetés rövid távú negatív hatásai miatt esetleg érdemes lenne elhalasztani július elsejére a váltást. A pénzügyminiszter az euró bevezetéséről szóló népszavazásról szólva elmondta, a referendum nem 2008-ban, hanem már 2007 második felében lenne, a kérdés pedig a következő lehet: "Támogatja-e, hogy Magyarország 2008-ban teljesítse az euró-bevezetés feltételeit, és ezeket a kritériumokat tartósan is fenntartsa?".