Az ÁSZ honlapjára feltett beszámoló szerint Járai Zsigmond kijelentette: úgy tűnik, hogy a válság valószínűsége kisebb, mint egy évvel ezelőtt. Azt mondta, az elmúlt évben a magyar gazdasággal szemben megnőtt a bizalom, beindult a növekedés, heroikus munkát végzett a magyar kormány.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint hihetetlen átalakulás ment végre Magyarországon, teljesen más filozófia irányítja a gazdaságpolitikát, mint korábban. A költségvetés rendbetétele folyamatban van, egyszeri és tartós lépések is történtek. Az adórendszer egyszerűbbé tétele, az államadósság csökkentése elkezdődött, és a bürokrácia csökkentése is jó úton halad. Hatékonyabbá kell tenni az oktatást, vissza kell szorítani a korrupciót - tette hozzá Járai.

Az egyik legfontosabb teendőnek a bizalom és a tőkevonzás erősítését mondta, mert munkahelyeket csak beruházásokkal lehet teremteni, ehhez pedig tőke kell. Ebből a szempontból több negatív lépés is történt, ilyen volt például a különadók bevezetése, de a költségvetés stabilizálása pozitívumnak tekinthető.

Járai beszélt arról is, hogy fel kell lendíteni a hazai kis- és középvállalati szektort, fejleszteni kell a "leült" magyar bankszektort, végre kell hajtani a költségvetés strukturális átalakítását is.