Véget kel vetni annak a felelőtlen állami pénzügyi politikának, amely az ország vészes eladósodását eredményezte, és Magyarországot az Európai Unió pénzügyileg legfegyelmezetlenebb tagjává tette - jelentette ki a jegybankelnök debreceni sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint Járai Zsigmond elmondta: bármilyen kormány is kerül hatalomra, mindenképpen gazdasági fordulatra van szükség. A jegybankelnök úgy véli, a laza fiskális politika a kedvező globális piaci környezet változásával fenntarthatatlanná vált, a forint számottevően esett, s ha a kormány késlekedik, a piacok kényszeríthetik ki a fiskális kiigazítást.

A monetáris tanácsnak reagálnia kell, ha a forint olyan mértékben gyengül, ami már veszélyezteti az inflációs célt - hangsúlyozta. Az MNB elnöke szerint ugyanakkor nem biztos, hogy amennyiben cselekednie kellene a monetáris tanácsnak, a tagok hasonlóan ítélnék meg a helyzetet - tudósított a Reuters. Járai hozzátette: a testület legutóbbi bővítése - ami politikai döntés volt - is vitt bizonytalanságot a tanács munkájába.

A Pénzügyminisztérium hiányprognózisa kapcsán Járai Zsigmond kijelentette: az éves deficit sokkal magasabb lesz, mint a kormány terveiben szereplő cél. (A kabinet a GDP 6,1 százalékára lőtte be a deficitet, ám a legkritikusabb elemzők 10 százalékot sem tartanak kizártnak.)