Járai: nincs más választásunk, mint bevezetni az eurót

Magyarország elkötelezett amellett, hogy közpénzügyei fenntarthatóságát a költségvetési kiadások csökkentésével és átalakításával megteremtse - mondta Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Dow Jones üzleti hírügynökségnek adott pénteki interjúban.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 20:33
Fotó:

Járai úgy fogalmazott: "szükség van a költségvetés drasztikus átalakítására. Számomra úgy tűnik, a kormány megértette, hogy csökkentenie kell a kiadások összmértékét".

A volt jegybankelnök elmondta: a KT-nak nem feladata véleményt nyilvánítani a kormány gazdaságpolitikájáról; a tanács azt vizsgálja, hogy a költségvetési tervek hihetőek, és hogy a terveket meg lehet-e valósítani. Ez utóbbihoz az is hozzátartozik, hogy fenntartható-e a költségvetési pálya - tette hozzá.

Járai szerint a kormány eddigi intézkedései "jó irányban történtek". A pozitív lépéseket nem ismerte el a piac, s mindeközben olyan intézkedések történtek, amelyek csökkentették a kiszámíthatóságot - mondta a KT-elnök.

Magyarország euróövezeti csatlakozási kilátásairól szólva kijelentette: még korai megmondani, hogy mikor vezethetik be a közös valutát. "Magyarország kis nyitott gazdaság, és talán a legjobban integrált az EU-ban; Magyarországnak nincs más választása, mint bevezetni az eurót" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK