BUX
38322

Járai: veszélyben a forint

A forint komoly veszélyben van, miközben a választási harcba bonyolódott politikusok nem ismerik fel a költségvetési helyzet súlyosságát, és a szükséges reformok nem látszanak - mondta Járai Zsigmond a Dow Jones hírügynökségnek az MTI-Eco híradása szerint

NAPI Online, 2006. április 18. kedd, 13:52

A jegybankelnök a Dow Jones hírügynökségnek azt nyilatkozta, a forint stabilitása komoly veszélyben van, és nem látszanak a költségvetési reform előkészületei: sem a közvélemény, sem az intézkedések előkészítése.

A politikusok szemlátomást elefántcsonttoronyban élnek, nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, nem is értik - mondta Járai, aki a forint bizonytalanságának fő tényezői között említette a csökkenő nemzetközi kockázatvállalási étvágyat a világpiacon, a magyar költségvetési helyzet átláthatóságának hiányát, az EU sürgetését a kiadások kezelésére és a belső feszültséget a központi bank pénzügypolitikai tanácsában.

A költségvetés kritikus helyzete a kulcs - figyelmeztetett a jegybankelnök. Adócsökkentésre, a szociális kiadások mérséklésére, a közalkalmazottak létszámának csökkentésére van szükség, és ezeket az intézkedéseket társadalmi vitának kell megelőznie - fogalmazott.

A deficit szerkezeti jellegű, amelyet nehéz kezelni. A kiadáscsökkentés elkerülhetetlen - idézte szavait a Dow Jones, és hozzátette: Járai szerint a költségvetés beruházási kiadásait már nem lehet tovább csökkenteni. Az MNB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési hiány csökkentése nem vezet feltétlenül alacsonyabb kamatokhoz vagy kisebb adósságszolgálathoz.

A kamatláb már most is viszonylag alacsony, a kamattörlesztés nem csökkenhet gyorsan - idézte Járait a Dow Jones, és a hírügynökség szerint ezzel arra utalt, hogy valószínűtlenek az afféle feltételezések, amelyek szerint deficitcsökkentés révén a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeg takarítható meg az adósságszolgálatból.