Újabb béremelést jelentett be a kormány

Mintegy 32 milliárd forintból emeli a kormány a területi közigazgatásban dolgozók bérét, legalább 10, de átlagosan 18 százalékkal, és a cafeteria-rendszert is újra bevezetik áprilistól a területi közigazgatásban - közölte a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 18. szombat, 11:18
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a megemelt fizetést áprilistól, 2020. január 1-jéig visszamenőleg kapják majd meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok ügyintézői és tisztviselői - írja az MTI.

Az illetményemelés során a kormány figyelembe veszi a regionális munkaerőpiaci hatásokat, így a 19 megyei és a fővárosi kormányhivatalban dolgozó kormánytisztviselők illetményét a szellemi foglalkozásúak adott megyére jellemző átlagkeresetéhez igazítják. A KSH területi adatai alapján differenciált béremelést az indokolja, hogy egyes megyékben és a fővárosban kiélezettebb a munkaerőpiaci helyzet, így ezekben a régiókban nagyobb arányú emeléssel biztosítható a versenyképes kormányhivatali fizetés.

Az állami támogatások folyósítását, valamint a magyar emberek mindennapjait érintő hatósági feladatok zömét ellátó járási- és kormányhivatalokban dolgozók munkájának további megbecsülését szem előtt tartva a Miniszterelnökség 2020 áprilisától ismét bevezeti a területi közigazgatásban a cafeteria-rendszert. A kormányhivatali bérek így minden megyében legalább 10 százalékkal, átlagosan 18 százalékkal emelkednek, ahol pedig kiélezett a munkaerőpiaci verseny, ott az illetménynövekedés akár a 35 százalékot is meghaladhatja - írták.

A Miniszterelnökség megjegyzi: az ország gazdasági teljesítményének köszönhetően a nettó keresetek 2010 és 2019 között - a családi adókedvezményt is figyelembe véve - 87 százalékkal emelkedtek, és a minimálbér is több mint duplájára nőtt 2010 óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Madotati, 2020.01.19 10:19

@Bene Tleilax: nyugdíjakhoz azt tegyük hozzá hogy az utóbbi évek jelentős átlagbér emelkedése miatt jelentősen magasabb a mostanában nyugdíjba menők nyugdíja, a gond a korábbiakkal van, de leginkább azokkal akik nem szereztek elég jogosultságot, pl minimálbéres vállalkozóként, az ilyeneknek soha az életben nem lesz rendes nyugdíja, mitől is lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bene Tleilax, 2020.01.18 12:29

Mindeközben a nyugdíjak újabb értékcsökkenése történik. Az Euröpai Unió legmagasabb inflációjával szemben "enyhén" alátervezett nyugdíjemelésnek hála, még jobban nyílik az olló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.18 11:44

Na, ez duplán jó hír!
Igaz, hogy látszat az egész, de legalább a statisztika javul.
Emelkedik az államnál a jövedelem, tehát az átlag is javulni fog.
Gondolom a 10 és 18% az alábbiak szerint alakul:
ügyintézők 10%
tisztviselők 18%
Vagyis aki eleve többet keres, annak nagyobb mértékben is kell emelni, csakhogy mégnagyobb legyen a különbség, jobban nyíljon a bérolló.
És mivel a vastagabban keresők 18%-kal kapnak többet, ez a statisztikában is úgy mutat, hogy a csóri melósnak is milyen jól emelkedett a pénze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html