Járulékcsökkentés - ez így előbb-utóbb visszaüthet

A munkára rakódó terhek csökkentése üdvözlendő - írják az Erste Bank elemzői, ám a versenyképesség érdemi javítása nélkül az intézkedés gyorsan visszaüthet a költségvetésre. Ezért versenyképességnövelő intézkedésekre lenne szükség Magyarországon.
Napi.hu, 2016. november 24. csütörtök, 16:22
Fotó: Napi.hu

A munkapiac egyre feszesebbé válásából adódó, az utóbbi időben önmagától is meglóduló béremelkedést tenné tartóssá a kormány a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelésével. A magyar gazdaság dualitásából adódóan azonban ez komoly probléma elé állíthatja a cégek jelentős részét, leginkább a kis- és középvállalati szegmensben. Ezért a kormány a munkára rakódó terhek a - szociális hozzájárulási adó -  és a vállalati nyereségadó csökkentésével igyekszik a vállalkozásokat segíteni. A munkára rakódó terhek nagyon magasak Magyarországon, ezért a tehercsökkentés mindenképpen üdvözlendő - olvasható az Erste Bank elemzésben.

Az Eurostat adatai és az Erste Group számai azt mutatják, hogy a termelékenységet jobban tükröző, azaz magasabb béreket lehet fizetni akkor, ha az ország globális versenyképességi pontszámai magasabbak. Magyarországon ez elsősorban az intézményi környezet javítását jelentené, hiszen az utóbbi időben a makrogazdasági, különösen a külső egyensúlyi mutatók számottevően javultak, amiket ezek a pontszámok jellemzően figyelembe vesznek.

A túlzott béremelés a termelékenység növelése nélkül hosszú távon fenntarthatatlan egyensúlytalanságok hozhat létre. Az Erste elemzői rámutatnak arra termelékenység és a bérköltség közötti különbséget magyarázhatja, a globális versenyképességi felmérésekben pontszámok szintje (nem a rangsorban elfoglalt helyezés!). Azt, hogy hosszabb távon a termelékenység adott szintje mellett növelhető a bér(költség), anélkül, hogy egyensúlytalanságok alakulnának ki a gazdaságban - ehhez viszont javítani kell a versenyképességi pontszámokon - ezen belüli az intézményi környezeten - , végső soron a versenyképességen.

A versenyképesség nem csak a bérfelzárkózás szempontjából kulcskérdés. A prociklikus gazdaságpolitika, aminek most tanúi vagyunk, azaz a fellendülő konjunktúra idején látott csökkenő vállalati nyereségadó és zsugorodó munkáltatói járulékok együttese magában hordozza a költségvetési és gazdasági egyensúlytalanságok kialakulásának veszélyét. Jó lenne, ha a járulékcsökkentésekkel párhuzamosan tanúi lehetnénk az államigazgatás tényleges áramvonalasításának, illetve a jogszabályi környezet rugalmasabbá és kiszámíthatóbbá válásának, ami ideális esetben a piaci versenyt is erősíti. Az ilyen lépések megerősítenék a gazdasági szereplők bizalmát, ami segíthet a gazdasági növekedés stabilitását megőrizni - még azután is, hogy kifutnak az EU-ból érkező támogatások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2016.11.25 09:50

@lauda:
orbánék hataloömra kerüléskor az egyik első intézkedése volt, hogy megemelték a járulékokat
csak úgy mellesleg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.11.25 09:48

@Dakota Summer:
szóval a gazdaságban nincsenek folyamatok, nincs semmi szabályrendszer, nem működik semmi, csak az akarat, a gombnyomogatás, a kézivezérlés..szerinted..
ha ez így van..miért csak most kaptak a fejükhöz, s miért nem nagyobb az emelés? miért csak 15- 25%..miért nem 100%, vagy 200%??
ja, s nem mellesleg megint más f@szával verik a csalánt, hiszen ezt a gazdaság szereplőinek kell kigazdálkodni
ez hasonló helyzetet teremt, mint anno..első regnálásuk alatt...aztán majd jöhetnek a 100 napos programok (ebből is látszik, nem tanulunk semmiből...mert ugye az nemigen normáléis, hogy egy kezdő tanár fizetése egyenló lesz a bérminimumot keresőével (totál összecsúsznak a bérek...)
ráadásul nálunk a termelékenséggel is nagy bajok vannak, ami az utóbbi években nemhogy nőtt voltna, hanem még romlott is (még a régióban is nagyon le vagyunk maradva, nemhogy a fejlettebb nyugati országokhoz képest
a versenyképesség nem blöff persze..s amit írnak fentebb az igaz, az intézményi rendszer, az állam működtetésében európai utolsók vagyunk
mondd már meg, melyik az a hülye magyar, aki (ha kivülálló, nem 'haver'..épít egy gyárat, amire aztán vki szemet vet..és elveszik tőle?...eddig kb. 3300 jól működő vállalkozást "kebeleztek be"..nálunka befektetések mélyponton vannak, szinte csak az állam teszi..azt is leginkább az "undorító" európai pénzekből)
s tényleg arról volt szó, hogy a versenyképességet növelő intézkedéeket hoznak...hát ez nem az..képtelenek valami értelmeset, valami olyat csinálni, ami nem a jövőt éli fel
(a járulékcsökentés olyan lehetett volna, de nem a kötelező béremeléssel..az vissza fog ütni, persze ők már akkor árkon-bokron túl lesznek..gondolják)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.11.25 08:51

Szóval nem értem !! A balliberális kormányok alatt a járulék terhek a szja nálunk volt a legmagasabb , mégis csőd lett belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.24 17:17

Az ERSTE közismert bolsi bank, ez pedig egy blöff.
Amikor a "versenyképességre" hivatkoznak, az mindig blöff.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.11.24 17:03

No megvan a hőn áhított tehercsökkentés, ám az éheseknek ez kevés! Aztat mongggyák mán az elejin, hogy a kormány dobja a lovak közé a gyeplőt, akkor és csak akkor van értelme az intézkedésnek. Erősödjön a vadkapitalizmus Magyarországon. (még szép, hogy nem emelik ki különösen a bankok szabályozásának lazítását)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html