A vártnál nagyobb pofont ad a járvány második hulláma Magyarországnak

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb elemzése szerint a járvány második hullámának vártnál jelentősebb hatása miatt 6,1 százalékos gazdasági visszaesés következhet be az idén, meghaladva a szeptemberben prognosztizált kicsit több mint 5 százalékot. Jövőre azonban 4,2 százalékkal, azt követően pedig 4,5 százalékkal bővülhet a GDP a gazdaságkutató szerint - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. december 18. péntek, 20:46
Fotó: Getty Images

A Századvég szerint a következő évek prognózisai a szokásosnál nagyobb kockázatot rejtenek, nem ismert még ugyanis a kilábalás folyamata és a tartós károk volumene sem. A Századvég felhívta a figyelmet arra, hogy a második negyedév jelentős sokkhatása után a harmadik negyedév végére egyes ágazatok teljesítménye már elérte vagy akár meg is haladta a vírus megjelenése előtti szintet, de több ágazat (például turizmus, szállítás) teljesítménye még érdemben elmaradt a korábbitól - írja az MTI.

A háztartások fogyasztása a Századvég becslése szerint 3 százaléknál kisebb mértékben esik vissza az idén. A jelentősebb fogyasztás-visszaesést megakadályozta a munkaerőpiac stabilitása - mutatott rá az intézet, utalva arra, hogy a korábbi munkaerőhiány eredményeként a munkanélküliségi ráta becslésük szerint csak 4,2 százalékig emelkedett.

Kellenek az uniós források

A beruházások az idén több mint tizedével eshettek vissza, amiben nagy szerepe volt a vírus okozta bizonytalan gazdasági környezetnek, illetve az állami, önkormányzati és vállalkozási beruházások halasztásának, valamint az uniós források ciklikusságának is - közölte az intézet. A következő két évben már növekedésre számítanak e tekintetben is; ezen a téren az elemzők szerint meghatározó lesz az uniós források felhasználásának sebessége.

Az export az európai gazdaságok tavaszi leállása miatt jelentős visszaesést szenvedett el, ezt követően azonban fordulat következett be, így a kutatóintézet számításai szerint a kivitel megközelítette idén a korábbi évek szintjét. Az import mérsékelt visszaesésével számolnak, figyelembe véve az egészségügyi eszközök behozatalát is.

Éves szinten a Századvég a jegybanki cél fölötti, de a célsávon belüli 3,3 százalékos pénzromlásra számít. Ezen belül azonban az átlagosnál jelentősebben nő az élelmiszerek ára, ami a háztartások inflációs érzetét felfelé tolja.

Elszáll a hiány

A költségvetési hiány az idén magasan, a GDP 8 százaléka fölött alakulhat a romló makrogazdasági környezet, illetve a növekvő kormányzati kiadások miatt - hívta fel a figyelmet a Századvég. A gazdaságkutató szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a korábbi évek szigorú költségvetési politikájához való visszatérésre, az államadósság határozott csökkentésére.

A Századvég várakozásai szerint a költségvetési deficit a jövő évben még magasan, 6,7 százalékon alakulhat, majd 2022-re 3,5 százalékra csökkenhet.

A GDP-arányos államadósság a tavalyi 65,4 százalékos szintről idén 81 százalékig emelkedhet, majd ez 2022-re 73,7 százalékra mérséklődhet - jelezte a Századvég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jozsi3333, 2020.12.20 07:24

@antitroll:15 10
Ebben az értelemben már több kommentet írtam
A Covid és az ifluenza rokonok.
Várható hogy járványtanilag egyfomák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jozsi3333, 2020.12.20 07:10

@antitroll:15 05
Az indkoltság elég tág dolog.
Az egy részük óvatosságból megfigyel0ésen van bent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jozsi3333, 2020.12.20 07:01

@antitroll: szombat 11 08
1) Az influenzát hasonlította össze.
Novemberben nincs influenza járvány.
3)200-300 ezres influenzaoltottság szokott lenni.
Ez olyan csöpp, hogy a járványt nem befolxásolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.12.19 17:21

@I.N.R.I.:
Részleges immunitás kialakul.
Arról van szó, hogy egy európai ember számára új influenza törzs, mint a 2015-ös, sok megbetegedés és átlag feletti halálos áldozatokat követelve.
Ugyanez a vírus egy őserdei törzsnél az egész törzset kiirtja.
Ennek oka, hogy az európai ember annyiszor találkozott már influenzával, hogy bár ez egy új vírustörzs, vagy mutáció, valamiféle talán nem is olyan minimális védettsége a gyorsabb-hatékonyabb immunválasz formájában van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.19 16:51

@antitroll: Immunitás influenza és COVID19 esetében?....na, kérem itt tartanak az okoskodók!
Mi különbség az influenza és a COVID19 között?
Egyetlen egy hasonlóság van: cseppfertőzéssel terjedő vírus okozta betegség. Ennyi, vége.
Az influenza felsőléguti betegség. Teljesen szövődménymentesen gyógyul azaz aki elkapta és felgyógyult pontosan ugyan olyan egészséges lesz mint a fertőzése előtt. Szővődménye: kétoldali BAKTERIÁLIS tüdőgyulladás azaz megfelelő antibiotikummal gyógyítható. Oltás van ellen évtizedek óta. 3 vagy 4 komponensű oltás ami képtelen nyajimmunitást kialakítani az influenzavírusok 18 emberi vállfaja ellen.
A COVID19 nem felsőléguti hanem alsóléguti és nem légzőszervi hanem immunológiai betegség.
Azaz a HIV betegséghez hasonló!
A COVID19 betegség két fázisban zajlik. Egyikre sincs gyógyszer kizárólag az adott egyén immunrendszere képes arra, hogy legyőzze a vírust vagy második fázisban a saját immunrendszerét. Gyógyíthatatlan betegség.
Súlyos szövődményei ismertek: stroke, szívizomgyulladás, szívizomelhalás, tüdőembólia, jelentős izomtömegvesztés, depresszió, alvászavar, autoimmun zavarok amik allergia képében jelentkeznek, akinek hegesen gyógyul a tüdeje azoknak eddig nem regrediált azaz semmit nem gyógyult. Hosszútávú hatásait nem is ismerjük. Akik másodszor kapják el általaban rosszabul lesznek. Sok fiatal az első tünetmentes csak PCR teszttel igazolt betegsége után kórházba kerülnek légzési elégtelenség miatt a máaodik fertőzésük esetén.
Nyajimmunitás nem alakítható ki a jelenlegi oltásokkal. Nem is cél jelenleg a nyájimmunitás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html