Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PS csaknem 40 vállalat mintegy 15 ezer magyarországi munkavállalójának 2020 március és szeptember közötti adatait hasonlította össze kutatásában az egy évvel korábbiakkal.

A kutatás három részre bontotta az időszakot, az első járványhullám idejére (március- június), a nyári enyhítések időszakára (július-augusztus), valamint az iskolakezdés időszakára (szeptember).

Az eredmények alapján márciustól szeptemberig összesen 18 százalékkal csökkent a betegség miatti távollétek száma, amiből a gyermekek betegsége miatti táppénzcsökkenés 43 százalék, saját jogú betegség esetén pedig 17 százalék:

Fokozatos a változás

Ezen belül megfigyelhető, hogy az első hullám időszakában magasabb volt a csökkenés mértéke, mint az utána következő időszakban: a saját betegségek aránya ekkor 21 százalékos, a gyermek betegsége miatti távollét aránya 57 százalékos csökkenést mutatott, majd a nyári időszakban 15, illetve 29 százalék volt a visszaesés, a szeptemberi időszakban pedig már csupán 3, illetve 16 százalékos.

Kiemelkedően magas az IT-, a telekommunikáció- és a pénzügyi szektorokban tapasztalható csökkenés. E szektorokban ugyanis jellemzően könnyebben megoldható az otthoni munkavégzés, míg a kiskereskedelemben mindkét távollét aránya még minimális növekedést is mutat 2019-hez képest - kommentálta az adatokat Varga Judit, a PS senior managere.

Egyértelműen megfigyelhető, hogy azon munkavállalóknál, ahol a többség számára van lehetőség az otthoni munkavégzésre (többségben irodai munkát végző dolgozókat foglalkoztató cégek), a távollétek aránya jelentősen csökkent ebbe az évben: a saját jogú betegségszabadságok száma 35, a gyermekek betegsége miatti távollét pedig 54 százalékkal esett vissza.

Van ahol ismét növekedett a távollétek aránya

A többségében fizikai dolgozókat foglalkoztató cégeknél azonban, ahol jellemzően nincs lehetőség otthoni munkavégzésre, a saját jogú betegszabadságok aránya stagnál 2019-hez képest, a gyermekek betegsége miatti távollét viszont itt érdemben (28 százalékkal) csökkent. Ezen belül a március-június időszakban (amikor az iskolabezárásokat rendelte el a kormány) 41 százalékos volt a visszaesés, a nyári időszakban 31 százalékos, míg a szeptemberi, iskolakezdési időszakban már növekedett a távollétek száma 34 százalékkal 2019-hez képest.

Habár azon dolgozók, akik nem tudnak otthonról munkát végezni, nem tehetik meg, hogy az iskolabezárások ideje alatt munkavégzés mellett otthon maradjanak a gyermekükkel, feltehetően a másik szülő vagy egyéb segítség bevonásával oldották meg a gyermekek felügyeletét, így a gyermekek betegsége miatti táppénz lehetőségével ők is jóval kevesebb esetben éltek.

Az otthoni munkavégzés jó lehetőséget biztosít a távollétek csökkentésére: amennyiben például egy pénzügyi szektorban dolgozó munkavállalónak egy kisebb lábsérülés miatt nehéz vagy lehetetlen lenne a munkahelyére utazni, úgy otthonról teljes értékű munkát végezhet, teljes fizetését megkapva a jellemzően jóval kisebb összegű táppénz helyett - tette hozzá Varga Judit.