Varga Mihály újabb gazdasági lépéseket ígér

A magyar kormány újabb gazdaságösztönző lépésekre készül - jelentette be a pénzügyminiszter.
Domokos László, 2020. augusztus 26. szerda, 15:58
Fotó: Napi.hu - Marton Szilvia Képünk illusztráció.

Jó hír, hogy csökken a munkanélküliség, könnyebb elhelyezkedni. A járványveszély viszont továbbra is itt van, ami fékezőleg hat a gazdaságra, ezért kellenek újabb gazdasági lépések. Ezen dolgozunk, szeptemberben új ösztönzők indulhatnak - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

A pénzügyminiszter a bejegyzéséhez azt nem tette hozzá, hogy a munkaügyi ellátás nélkül maradottak száma is nőtt, 15 ezerrel, júliusra 190 982 főre - írta korábban az Mfor.hu. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján mára minden második regisztrált álláskereső él anyagi támogatás nélkül. Arányuk a regisztrált álláskeresőkön belül 52,2 százalék lett a korábbi 46,7 százalék után. Júliusban 6 hónap után először csökkent a regisztrált álláskeresők száma, azaz 10 500 álláskereső tudott elhelyezkedni, aminek eredményeként 365 755 volt a regisztráltak száma az előző havi 376 290 után.

A kormánynak valamit lépni muszáj lesz. Hétfőn közölte ugyanis a gazdasági tárca, hogy a koronavírus-járvány miatt az eddig tervezettnél jóval nagyobb, akár 9 százalékos GDP-arányos hiánnyal kalkulál idén. A Covid-19-járvány miatt ugyanis 1400 milliárd forint lehet a kiesés. (A tárca eddig háromszázalékos GDP-csökkenéssel számolt 2020-ra, ezt várhatóan módosítják majd.)

A PM úgy fogalmazott, hogy aktuális előrejelzése alapján a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett, és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani. A központi alrendszer hiánya július végére már megközelítette a 2165 milliárd forintot.

Kedden az is kiderült, hogy már az MNB is lemondott a pozitív növekedésről idén. Szeptemberben várhatóan felülvizsgálja meglévő növekedési előrejelzését a jegybank a második negyedévi adatok ismeretében. A monetáris tanács több kamatcsökkentésre nem lát lehetőséget.

Az ÁKK szerda reggel bejelentette, hogy a megugró deficitprognózis miatt ismét módosítja a 2020-as finanszírozási tervét. A korábbinál több lakossági állampapír-eladással számolnak. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi idei hiánya pedig 1710 milliárd forinttal, 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelkedett.

A Policy Agenda szerdán publikált előrejelzése szerint 2020 egészében 8-9 százalékkal eshet a magyar GDP és a 2019-es szint feltehetően csak 2022-re érheti el a gazdaság. A vállalati gazdálkodás mutatói jelentősen romlottak. Az ipari termelés éves szinten 12-15 százalék közötti csökkenést szenvedhet el, de hasonló lesz az építőipar zuhanása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.08.27 06:55

Akkor most az a cél hogy nincs árfolyamcél és az EUR megint 360 ? Nem teljesült a hiánycél mert duplája lesz a hiány mint a terv ( 3600 milliárd) tehát napi 10 milliárddal többet osztogat orbán mint amije van.
Az infláció magasabb az előirányzottnál a növekedés pedig sokkal szarabb mint amit mondtak.
Akkor most mitől is teljesít jobban az ország ? - és ez még csak pár hónap a lejtőn. Nem kellett volna ezer milliárdokat ellopni akkor amikor dőlt az EU pénz ide és nem ülnénk nyakig a szarban.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

farnadij, 2020.08.27 05:39

Kezdetnek piszok gyorsan döntést kell hozni arról, hogy a bértámogatási programot meghosszabbítják, mégpedig, automatikusan azoknak akik eddig elnyerték, és még rá lehet kapcsolódni más cégeknek is. Ez a minimum, és mivel hétfőn megszűnik, jó lenne a sok szar adminisztrációs terhet nem növelni azzal, hogy újból "folyamodni" kelljen érte!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gtri, 2020.08.27 00:33

A Matolcsy féle "csak akarni kell és mondogatni, hogy növekedés lesz, növekedés lesz, növekedés lesz" szembetalálta magát a valósággal.
Amikor már nem lehet más pénzét elrabolni, akkor befuccsol Matolcsy "szakértelme".

Hogy is volt az a 2-3 százalékos GDP növekedés mantra márciusban?
forrás:
https://pestisracok.hu/magyar-nemzeti-bank-nem-tart-a-recessziotol-az-iden-2-3-szazalekos-novekedest-var-jovore-pedig-5-szazalekot/
Dátum: 2020-03-25

"A Magyar Nemzeti Bank úgy véli, hogy a magyar gazdaság az idén a koronavírus-járvány ellenére sem fog recesszióba süllyedni. Nagy Márton, az MNB alelnöke szerint minden attól függ, hogy meddig tart a járvány, mert addig nem indulnak újra a gyárak és a vendéglátóipar. Most úgy tűnik, hogy júliusra normalizálódik a helyzet és azután gazdaság gyorsan helyreáll. Annyira gyorsan, hogy az idei 2-3 százalék után jövőre 5 százalékos növekedés várható."


Ezért a "szakértelemért" tényleg megéri adni az MNB elnökének havi 5 milliós (bruttó) fizetést:

A 2019 februári állapot ez volt:
forrás:
https://24.hu/belfold/2019/02/01/mnb-jegybankelnok-matolcsy-gyorgy-masodallas-magyar-atlagber-ketszerese/
"A jegybankelnök bruttó 5 millió forint fizetést kap havonta az MNB-től, továbbá havi 14 ezer forint étkezési jegyet, 20 ezer forint napi díjat külföldi tartózkodás esetén, valamint évi 540 ezer forint cafetériát."

A versenyszférában kicsit más juttatási csomaggal honorálnák ezt a fajta "szakértelmet". :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.26 21:00

A fürkészek és kurkászok felderítik az újabb drága selejteket, és jól bevásárolnak belőle egy offshore cégen keresztül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.08.26 20:51

Újabb állami milliárdokat fognak adni a nerslepp-nek?

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html