Jó hír, hogy csökken a munkanélküliség, könnyebb elhelyezkedni. A járványveszély viszont továbbra is itt van, ami fékezőleg hat a gazdaságra, ezért kellenek újabb gazdasági lépések. Ezen dolgozunk, szeptemberben új ösztönzők indulhatnak - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

A pénzügyminiszter a bejegyzéséhez azt nem tette hozzá, hogy a munkaügyi ellátás nélkül maradottak száma is nőtt, 15 ezerrel, júliusra 190 982 főre - írta korábban az Mfor.hu. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján mára minden második regisztrált álláskereső él anyagi támogatás nélkül. Arányuk a regisztrált álláskeresőkön belül 52,2 százalék lett a korábbi 46,7 százalék után. Júliusban 6 hónap után először csökkent a regisztrált álláskeresők száma, azaz 10 500 álláskereső tudott elhelyezkedni, aminek eredményeként 365 755 volt a regisztráltak száma az előző havi 376 290 után.

A kormánynak valamit lépni muszáj lesz. Hétfőn közölte ugyanis a gazdasági tárca, hogy a koronavírus-járvány miatt az eddig tervezettnél jóval nagyobb, akár 9 százalékos GDP-arányos hiánnyal kalkulál idén. A Covid-19-járvány miatt ugyanis 1400 milliárd forint lehet a kiesés. (A tárca eddig háromszázalékos GDP-csökkenéssel számolt 2020-ra, ezt várhatóan módosítják majd.)

A PM úgy fogalmazott, hogy aktuális előrejelzése alapján a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett, és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani. A központi alrendszer hiánya július végére már megközelítette a 2165 milliárd forintot.

Kedden az is kiderült, hogy már az MNB is lemondott a pozitív növekedésről idén. Szeptemberben várhatóan felülvizsgálja meglévő növekedési előrejelzését a jegybank a második negyedévi adatok ismeretében. A monetáris tanács több kamatcsökkentésre nem lát lehetőséget.

Az ÁKK szerda reggel bejelentette, hogy a megugró deficitprognózis miatt ismét módosítja a 2020-as finanszírozási tervét. A korábbinál több lakossági állampapír-eladással számolnak. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi idei hiánya pedig 1710 milliárd forinttal, 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelkedett.

A Policy Agenda szerdán publikált előrejelzése szerint 2020 egészében 8-9 százalékkal eshet a magyar GDP és a 2019-es szint feltehetően csak 2022-re érheti el a gazdaság. A vállalati gazdálkodás mutatói jelentősen romlottak. Az ipari termelés éves szinten 12-15 százalék közötti csökkenést szenvedhet el, de hasonló lesz az építőipar zuhanása is.