Úgy drágultak a zöldségek, mint évek alatt sem

Pánikszerű vásárlási láz nyomhatta fel a zöldségek árát. A koronavírus-járvány hatása egy kicsit csillapodott, de még mindig magasak az árak.
Szabó Dániel, 2020. április 1. szerda, 10:39
Fotó: Pixabay

A kormányzat korlátozó intézkedései után egyik napról a másikra a duplájára emelkedtek egyes, megfelelő körülmények között tartósan elálló, alapvető zöldségek árai a nagybani piacon. Az árak azóta konszolidálódtak, de még így is másfélszeres az áremelkedés - derül ki az Mfor.hu összesítéséből.

Mint írják, március 19-én a burgonya ára 160 forintról 335-re nőtt, a sárgarépa kilójáért 150 forint után 300-at kellett adni, a petrezselyem egységára pedig 450 forintra 900-ra ugrott, ami összességében a fogyasztói piacokon átlagosan 15-27 százalékos áremelkedéseket eredményezett.

Azóta konszolidálódtak az árak: a krumplié és a sárgarépáé 200 forintra, a petrezselyemé 600 forintra mérséklődött.

Az árak egyébként piaconként is eltértek, a paradicsom például a Vámház körűton akár 30 százalékkal is többe került, mint előző héten, de a Fehérvári úton maradt a korábbi ár.

Egyelőre vannak még zöldségkészletek, de Európában komoly gondot jelenthetnek az utazási korlátozások, ugyanis kezdődnek a mezőgazdasági munkák, de az idénymunkások nem biztos, hogy átjutnak majd a határon, ami kihathat a termelésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK