Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter közölte: csütörtök délelőtt tárgyalt erről Johannes Hahnnal, az Európai Unió költségvetési biztosával. Az Európai Unió szabályai rendkívül szigorúak a beruházások állami támogatásával kapcsolatban. Magyarország azt kéri az Európai Uniótól, hogy hagyja a nemzeteket, hagyja a tagállamokat, hadd ösztönözzék szabadon a beruházásokat, ezáltal is támogassa őket a világjárvány gazdasági következményeinek lehető legjobb kezelésében - véli Szijjártó Péter.

A világjárvánnyal szembeni védekezésnek az egyik legfontosabb frontvonala a gazdaság mentén húzódik - mondta Szijjártó Péter a közmédiának adott interjújában. A világjárvány veszélyezteti a munkahelyeket, az országok gazdaságának növekedését. Éppen ezért gazdasági területen is védekeznünk kell a világjárvánnyal szemben, meg kell védenünk azokat a gazdasági eredményeket, amelyeket az elmúlt években elértünk és meg kell védenünk a magyar munkahelyeket - mondta az MTI szerint a miniszter, aki az eredményeket a beruházásokon keresztül akarja megvédeni.

Fontos, hogy Magyarország továbbra is megőrizze azt a versenyelőnyét, amelyet az elmúlt években szerzett - véli Szijjártó Péter, aki fontosnak nevezve, hogy továbbra is Magyarország legyen a közép-európai térségben a legvonzóbb beruházási célpont. Ehhez a beruházások további támogatására van szükség, ennek jegyében készítik elő a magyar gazdaságtörténelem legnagyobb, legjelentősebb gazdaságdinamizálási akciótervét.

Állami támogatások: az EU már lazított a szabályokon

Az Európai Unió versenyjogi szabályai normál helyzetben kifejezetten szigorúan szabályozzák a vállalkozásoknak adható állami támogatásokat. Azonban a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetre tekintettel az Európai Bizottság már ideiglenesen lazított az uniós szigoron és lehetővé teszi cégek megmentését. Az ideiglenes támogatási lehetőségek részletszabályainak kidolgozása a tagállam feladata, a keretszabály azonban rögzíti, hogy ezek az ideiglenes támogatások a meglévő támogatásoktól függetlenül, azok kiegészítéseként vehetők igénybe. Támogatások előreláthatólag 2020. december 31-ig nyújthatók, a járványhelyzet alakulásától függően. Eddig az időpontig kell megkötni a támogatott hitel- ás garanciaszerződéseket, illetve odaítélni a vissza nem térítendő támogatást vagy adóelőnyt olyan vállalkozások számára, melyek 2019. év végén nem minősültek nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak, de nehézségeik támadtak a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. További részleteket itt talál.