Játékvizsgálatot kezdett az ITM

A gyermekek biztonsága érdekében megkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt 2019-es játékvizsgálat, amely az üzletekben és a webáruházakban kapható termékekre is kiterjed. A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék a piacról a veszélyes játékokat - jelentette be az ITM.
Domokos Erika, 2019. február 7. csütörtök, 08:28
Fotó: Napi.hu

A játékok a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából alapvető jelentőséggel bírnak, ezért is jogos szülői elvárás, hogy használatuk biztonságos legyen. A balesetek, sérülések megelőzése és az egészségkárosító hatások feltárása érdekében az ITM akkreditált laboratóriumai minden évben megvizsgálják e termékeket - olvasható a közleményben.

2019-ben az ellenőrzések középpontjában a játszószőnyegek, a plüss játékok, a játékkerékpárok és -rollerek, a lábbal hajtható kismotorok, az ujjfestékek, a mágneses, zenélő és lövedékes játékok, a játékbabák és a játék babakocsik állnak.

A laboratóriumi kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer- és nehézfémtartalomra, a mechanikai vizsgálatok a könnyen leváló, fulladást okozó kis alkatrészekre, egyszerűen hozzáférhető mágnesekre és elemekre, a megengedettnél hangosabb zajhatásokra, a baleset- és sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakításokra és a lövedékek erejére terjednek ki.

"A laboratóriumi vizsgálatok azért fontosak, mert számos veszélyforrás minden igyekezet és körültekintés ellenére sem állapítható meg pusztán ránézéssel a vásárlás során. Míg korábban az ellenőrzött termékek közel fele veszélyesnek bizonyult, az elmúlt évek rendszeres vizsgálatainak köszönhetően legutóbb már csak harmaduknál találtak problémát a szakemberek. A kockázatot jelentő termékek minden esetben lekerülnek a polcokról, azokat az online kereskedelmi forgalomból is kivonják. Mindezekre tekintettel egész évben folyamatos termékbiztonsági vizsgálatok lesznek ezen a területen" - közölte Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK