BUX
38998

Javadalmazási vizsgálat: két bankot elkaszált az MNB

A tíz vizsgált hazai hitelintézet közül nyolc javadalmazási gyakorlata megfelel a hazai és uniós jogszabályi követelményeknek, ám kettőnél hiányosságok vannak – derült ki az MNB tíz hazai bankot érintő javadalmazási témavizsgálata nyomán.

Napi.hu, 2016. március 22. kedd, 10:38

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tíz hitelintézetnél vizsgálta, hogy azok javadalmazási politikája és gyakorlata megfelel-e a hazai és európai uniós jogszabályi követelményeknek. A pénzügyi piaci szereplők javadalmazási politikáit a pénzügyi válságot követően a korábbinál szigorúbban szabályozták Európában (így itthon a hitelintézeti és a befektetési szolgáltatók működését szabályozó törvényekben is).

Az MNB a vizsgált bankok többségének - Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Jelzálogbank Nyrt., K&H Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sberbank Magyarország Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. - javadalmazási gyakorlatában csak kisebb hiányosságokat talált. A CIB Bank Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) javadalmazási gyakorlata ugyanakkor több ponton nem felelt meg a javadalmazásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

A vizsgált hitelintézetek mindegyike - a törvény előírásának megfelelően - belső szabályozásában rögzítette a felügyelő bizottság által elfogadott, belső ellenőr által is évente ellenőrzött javadalmazási politikáját, ám három intézmény nem vezette át a jogszabályváltozásokat azon vagy (két intézmény) nem vizsgálta felül azt az előírt gyakorisággal. A mérlegfőösszegük szerint 5 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankok többsége időben (egy intézmény késedelmesen) javadalmazási bizottságot állított fel a javadalmazási gyakorlat felügyelésére.

Több esetben pénzbüntetés

A bankok többsége (két intézmény kivételével) a banknál és a vele összevont felügyelet alá tartozó intézményeknél is megfelelően azonosította a javadalmazás szempontjából kiemelt személyeket (így például az igazgatóság, felügyelő bizottság, menedzsment, kockázatkezelés, compliance és belső ellenőrzés vezetőit).

Két intézmény kivételével jogszabályszerűen megtörtént e kiemelt személyek juttatásainak alap- és teljesítményjavadalmazási kategóriák szerinti besorolása is, és - egy intézmény kivételével - a teljesítményjavadalmazás összege a törvényi előírásnak megfelelően sehol sem haladta meg az alapjavadalmazás 100 százalékát. A javadalmazásról szóló felügyeleti adatszolgáltatásban három intézmény esetében, az adatok nyilvánosságra hozatalában ugyanakkor szinte mindegyik banknál tárt fel kisebb szabálytalanságokat az MNB.

A feltárt hiányosságok miatt a jegybank összességében 48,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki - minden bank kapott pénzbüntetést, a két legnagyobb bírság 14,8 és 14 millió forintra rúgott -, és 2016. június 30-ig kötelezte az érintett hitelintézeteket a jogsértések kijavítására. Az MNB a vizsgálatok tanulságai, a tapasztalt tipikus hiányosságok nyomán az idei évben megújított javadalmazási ajánlást, illetve gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat tesz közzé a piaci szereplők számára a jogszabályszerű működés ösztönzése érdekében.