Javítaná a kapcsolatokat az USA-val Orbán embere

A magyar-amerikai kapcsolatrendszer minden területét a párbeszédet erősítve kell kezelni - hangsúlyozta Szemerkényi Réka, Magyarország leendő washingtoni nagykövete az elutazása előtt az MTI-nek adott interjúban.
MTI, 2015. február 13. péntek, 08:34
Fotó: Napi.hu

Hangsúlyozta: biztonságpolitikai szakmai háttere lehetőséget ad az együttműködés kiemelt területe tovább erősítésére. Hozzátette: emellett azonban a külpolitika területén a női megközelítésnek különleges szerepe lehet, hiszen a feladat szinte folyamatosan érzékeny kérdések egyeztetése. A diplomata úgy fogalmazott, hogy nézeteltéréseket mindig "méltó módon megbeszélve, a párbeszéd erősítésére törekedve kell kezelni".

A kinevezett nagykövet fő feladatának "a kapcsolatok hármas rendszerében minden elem továbberősítését" tekinti, vagyis azt, hogy az erős és mindkét fél számára pozitív gazdasági- és biztonságpolitikai kapcsolatokkal megegyező szintre kerüljenek a politikai kapcsolatok is.

Szemerkényi Réka elmondta, hogy a magyar-amerikai viszony kiemelten fontos, stratégiai kapcsolatrendszerét jelenti a magyar külpolitikának, és "különösen a jelenlegi nemzetközi változások közepette fontos feladat, hogy ezt a kapcsolatrendszert a lehető legjobbá, legdinamikusabbá tegyük". Kitért arra, hogy a két ország közötti kapcsolat egyes elemei - különösen a gazdaság- és biztonságpolitikai együttműködés - jól működtek és fejlődtek az utóbbi években is. Ezen a két területen a magyar kormány kiemelt szándéka a kapcsolatok trendjének fenntartása és további erősítése.

Fájó pontnak nevezte a "meg nem értéseket és nézeteltéréseket" azon politikai kérdésekben, amelyekben "ugyanaz a cél vezérli mindkét felet, hiszen mindketten demokráciában hiszünk, mindketten jogállamot építünk és szeretnénk azt egyre jobbá, hatékonyabbá tenni". Az új washingtoni magyar nagykövet azt mondta: "személyes szakmai hátterem predesztinál is arra, hogy az eddigi biztonságpolitikai, energiapolitikai, stratégiai kapcsolatokat tovább erősítsük". Hangsúlyozta, hogy számára mindig a szakmaiság volt a legfontosabb a munkájában, és ezt szeretné folytatni.

"Még a nézeteltérések mentén is látszik, hogy mindkét fél szempontjából elsődleges a jó partneri kapcsolat. Ennek keretében kell kezelni minden kérdést." - hangsúlyozta azzal kapcsolatban, hogy várható-e enyhülés az utóbbi hónapok amerikai-magyar diplomáciai csatározásai után. Álláspontja szerint az Egyesült Államokból kitiltottak ügye "teljes mértékben lezárult". Kijelentette, hogy nem fog lépéseket tenni a lista nyilvánosságra hozatala érdekében, hiszen "nincs újabb információ, nincs mit firtatni".

A washingtoni nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka elmondta, hogy február 13-án utazik az Egyesült Államokba, és február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama elnöknek a Fehér Házban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 23-án úgy nyilatkozott az M1 televíziónak, hogy az új budapesti amerikai nagykövet érkezésével és munkájának megkezdésével új fejezet nyílhat a két ország közötti politikai együttműködésben.

A politikus szerint több olyan tényező is van, amely alapján túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti politikai kapcsolatok visszaemelhetők a gazdasági és védelmi együttműködés magas szintjére.

HOZZÁSZÓLÁSOK