Javított a Fitch - már stabil a magyar kilátás

A leminősítést valószínűsítő negatívról stablira módosította Magyarország hitelbesorolásának kilátását a Fitch.
NAPI Online, 2007. november 5. hétfő, 14:06
Fotó:

A hitelminősítő intézet a költségvetési hiány csökkentését célzó kormányzati intézkedésekre hivatkozva hozta meg döntését. A Fitch közölte: arra számít, hogy Magyarország 2007-ben és 2008-ban eléri deficitcélját - aminek révén stabilizálódhat az államadósság és mérséklődhet a gazdaság külső sérülékenysége. A 2009-es hiánytervek ugyanakkor bizonytalanok, hiszen a 2010-es választások közeledtével a közszféra két évig tartó bérbefagyasztása után nőhet a kiadási oldalra nehezedő nyomás, ráadásul gyengülhet a deficitcsökkentésre vonatkozó politikai szándék is.

A Fitchnél Magyarország hosszútávú, külföldi devizában és forintban fennálló adósságainak osztályzata jelenleg BBB+, ami a harmadik legalacsonyabb befektetési kategóriát jelenti. A stabil kilátás azt tükrözi, hogy az osztályzat "békén hagyása" valószínűbb a hitelminősítő részéről, mint a le- vagy a felértékelés. Ezt megelőzően a nagy hitelminősítők között csak a Fitchnél volt negatív a magyar osztályzatok kilátása.

Az S&P tavaly decemberben módosította a kilátást negatívról stabilra; a Fitch pedig korábban, szeptemberben változtatott stabilról negatívra.

A Fitch mindemellett arra számít, hogy a magyar GDP az idén 2, jövőre 2,5 százalékkal bővülhet, jóval elmaradva többek közt a lengyel vagy a szlovák növekedési ütemtől.

HOZZÁSZÓLÁSOK