Javul az egyensúly, lassul a növekedés

A következő hónapokban az egyensúlyi, főleg az államháztartási konszolidáció kissé gyorsabb és erőteljesebb lesz az eredetileg tervezettnél, a gazdasági növekedés viszont lassúbb, az infláció magasabb, s összességében lanyha fejlesztési aktivitás várható - véli legújabb prognózisában a GKI Gazdaságkutató Zrt.
NAPI Online, 2007. november 5. hétfő, 09:59
Fotó:

Az államháztartási deficit csökkenésének mintegy fele a bevételek emelkedéséből adódik, másik fele a kiadáscsökkenésből fakad; hasonló arányban az állami-önkormányzati beruházások, illetve a közszolgálati kiadások mérsékléséből.

A külgazdasági egyensúly is jelentősen javul. A teljes külkereskedelmi forgalom - amely összességében már tavaly is szerény aktívumot mutatott - kiviteli többlete megközelíti a kétmilliárd eurót - vélik a kutatók. A jövedelemáramlások passzívuma viszont nő, nagyobbrészt a külföldi tőkeállományon keletkező profit, kisebbrészt a kamatkiadások következtében. Végeredményben a folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi 5,8 milliárdról 5,2 milliárd euróra javulhat. Mivel a tőkemérlegben a nettó EU-támogatások a tavalyi szinthez képest alig emelkednek, a magyar gazdaság külső finanszírozási igénye 4,5 milliárd euró, a GDP 4,4 százaléka lesz.

Az infláció 2006 nyarától kezdve erőteljesen gyorsult; csúcspontja 2007 tavaszán magasabb, mérséklődése 2007 nyarától szerényebb lett a korábban előre jelzettnél. Ennek több oka van: a tíz százalékkal gyengülő dollár az olaj, a nyersanyagok és az élelmiszerek világpiaci árának növekedését nem teljesen kompenzálta, így az importált infláció magasabb lett; az aszály miatt is jelentős élelmiszerár-emelkedés ment végbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK