Javulást lát a nők foglalkoztatásában az NGM biztosa

Magyarországon 2012-ben 60 ezerrel, 1,8 millióra emelkedett a 15-64 év közötti női foglalkoztatottak száma, amivel sikerült elérni a húsz évvel korábbi szintet - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa pénteken Kecskeméten.
MTI, 2013. február 1. péntek, 17:04
Fotó: Napi.hu

Az Európai Regionális Szervezet (ERGO) Nők a nemzetgazdaságban címmel megrendezett konferenciáján tartott előadásában a miniszteri biztos kifejtette: 2012 volt az első olyan év, amikor a szociálpolitikai és egyéb változások következtében "nem csak a legmagasabb GDP termelőképességgel bíró" munkavállalók tudtak bent maradni a foglalkoztatási piacon - fogalmazott Szalai Piroska.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: reményei szerint 2013 januárjában beindult munkahelyvédelmi akcióterv tíz pontja közül három a női foglalkoztatottak 30 százalékát érinteni fogja. Hozzátette: a 25 év alatti, az 55 év feletti, valamint a 3 vagy több gyermekes nők foglalkoztatását segítik adókönnyítésekkel.

Beszámolt róla: az EU-ban a 15 és 64 év közötti nők 58,5 százaléka, míg Magyarországon 50,6 százaléka dolgozott munkavállalóként 2011-ben. A regisztrált női munkanélküliek rátája az EU-ban 6,4 százalék volt, Magyarországon pedig 6,3 százalék, viszont a gazdaságilag inaktívak között már jelentős a különbség, mert az EU 35,1 százalékával szemben a magyarországi nők 43,2 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Az adatok szerint, azoknak az anyáknak, akiknek a legfiatalabb gyermeke idősebb 12 évnél, a magyarországi foglalkoztatási rátája 75,1 százalék, az EU 27-ek 71,6 százalékával szemben. A kisgyermekes anyáknál, akiknek a legfiatalabb gyermeke kisebb, mint 6 éves, a foglalkoztatási ráta kedvezőtlen, mert az EU 27-ek 58,9 százalékos rátájával szemben a magyarországi csak 34 százalék.

A női foglalkoztatási ráta 1997 és 2002 között 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az európai uniós átlag, 2003-tól már nem tudott úgy növekedni, mint az unióban és 2010-re elértük a 8 százalékos távolságot - mondta.

Szalai Piroska úgy fogalmazott: a hangsúlyok eltolódtak, a családok számára a biztonság sokkal fontosabbá vált, mint 2008 előtt, sokkal kockázatosabbnak érzik a családok, ha csak az egyik felnőttnek van munkája.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

smithron, 2013.02.01 23:25

@szkiita: Igen, ez nagyon szuper. Több olyan nőt ismerek, aki hajnalban rohan az álmos, bőgő gyerekkel a bölcsibe(örül, hogy van)/oviba/iskolába, onnan rohan a munkahelyére, munka után rohan a gyerekért, hazafelé bevásárolnak (a fülén is szatyor lóg, alig marad keze, amivel fogja a gyarek kezét).
Otthon vacsorát készít, mosogat, mos, rendet rak, házifeladatot ellenőriz, verset tanul a gyerekkel, gyereket fürdet,....stb.
Este pedig kék monoklit is kap a szeme alá, ha kevés sört hozott az "urának", aki sajnos permanensen munkanélküli és emiatt kell alkoholba fojtani a bánatát.

De az a lényeg, hogy nagyon klassz, hogy a nők dolgoznak. A gyerekek meg frusztráltak, depressziósak, ágybavizelők, diszlexiásak, allergiásak, hiperaktívak, stb. stb.

Hülye egy világ, annyit mondhatok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.01 21:39

Magyarországon 2012-ben 60 ezerrel, 1,8 millióra emelkedett a 15-64 év közötti női foglalkoztatottak száma, amivel sikerült elérni a húsz évvel korábbi szintet .....ez jó ,nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html