Hétfőn az OKI honlapján található térképen Budapestet, Miskolcot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték.
Kedden már egy település levegőjét sem minősítették egészségtelennek. A kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel hat települést jelöltek: Budapestet, Miskolcot, Esztergomot, Tatabányát, Székesfehérvárt és Pécset. A többi települést a levegőjének minősége alapján az elfogadható kategóriába sorolta az OKI.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója kedd hajnalban közölte az MTI-vel: nincs szükség a gépjárműforgalom korlátozására Budapesten a légszennyezettség miatt. Közleménye szerint az előző napi mérési eredmények értékelése alapján biztossá vált, hogy a szmogriadó riasztási fokozatának, sőt az enyhébb, tájékoztatási fokozatának elrendelési feltételei sem teljesültek.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.