A folyó fizetési mérleg aktívuma a harmadik negyedév utolsó hónapjában 407 millió euróval 606 millió euróra nőtt az augusztusihoz mérve, miközben az uniós átutalások 79 millió euróval elmaradtak az előző havitól és 262 millió eurót tettek ki.

A külső pénzügyi pozíció mérésére a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított úgynevezett fizetési képesség a külfölddel szemben 328 millió euróval 867 millió euróra javult az augusztusi 539 millióról, és különösen nagyot emelkedett a meglepően alacsony júliusi 14 millió euróhoz hasonlítva.

A fizetési mérleg többletének növekedéséhez az áruforgalomhoz kapcsolódó bevételek 506 millió eurós többlete járult hozzá a legnagyobb mértékben az augusztusi 22 millió euró és a júliusi 139 millió euró deficit után. Az idegenforgalmi bevételek aktívuma alig változott, a júliusival megegyező 337 millió euró volt szeptemberben az előző havi 341 milliót követően. Az egyéb szolgáltatások exporttöbblete szerény 13 millió euróval haladta meg az augusztusit, de a 259 millió eurós összege jelentősen elmaradt a júliusi 346 millió eurótól.

A befektetések után kivont jövedelmek havi összege is szűk sávban szóródott a harmadik negyedév három hónapja alatt, szeptemberben is 712 millió eurót tett ki, egymillióval sem tért el az előző havitól és csak 3 millió euróval volt kevesebb a júliusinál.

(Fotó: Pixabay.com)