Javultak a kilátások, de nem eléggé

A Policy Agenda gazdasági fejlődés indexe (gfi) 2014 első negyedévében kissé erősödött, ám a kutatók szerint ez még mindig a régóta várt növekedés bizonytalanságát jelzi.
Napi.hu, 2014. május 7. szerda, 09:49
Fotó: Napi.hu

Az év eleji gazdasági folyamatok szélsőséges helyzetet mutatnak: az első hónapokat 7 százalékos ipari termelésbővülés, ezen belül 10 százalékos kivitelnövekedés, de ugyanakkor csökkenő belföldi értékesítés jellemezte. A járműipar termelése 27 százalékkal bővült, míg az elektronikai iparé 8 százalékkal visszaesett. Az építőipar is bővült (+20 százalék), de ennek magyarázata a hihetetlenül alacsony bázis és a jelentős állami építőipari megrendelés.

A gfi értéke - eltérően a 2013. első és második negyedévi enyhén optimista szinttől - a harmadik és negyedik negyedévi stagnálás után az ipari termelés bővülését, az igen kedvező külgazdasági lehetőségeket jelzi. Bár a vállalati hitelezésben nem várhatunk jelentős javulást, a külföldi tőkeberuházások régóta tartó csökkenése-stagnálása talán kedvezőbbre fordul - vélik a kutatók.

Az ipari termelés bővülésének fennmaradását a vállalati beruházások indításának nehézségei, a vállalkozások hitelfelvételi gondjai hátráltathatják. A mezőgazdaságban átlagos év várható, a lakásépítés a kereslet még bizonytalan növekedése miatt továbbra is stagnál, az építőipar továbbra is az uniós forrásokból eredő állami beruházások húzzák.

A 3 százalékos áht-hiány tartása egyértelmű kényszer továbbra is, de a választási költekezés után csak újabb kiegyenlítésekkel érhető majd el, így az államadósság korábban tervezett gyors ütemű csökkentése is elmarad. A tőke kivonulása ugyan már nem folytatódik tovább, de a munka elvándorlása változatlan marad. A GDP relatíve lassú, csupán 2 százalék körüli bővülése, a foglalkoztatási folyamatok zavarai, a jövedelmi viszonyok torzulásai és több más tényező is az index erőteljes kibontakozását gátolja.

A monetáris helyzet nyugalma látszólagos

A gfi pénzügyi mutatói az előző negyedévhez viszonyítva kissé romlottak. A vállalati szektor banki hitelállománya a mutató alapján nem javul gyorsan, még sokáig nem felel meg egy bővülő gazdaság igényeinek. A túladóztatás nem szűnik meg, emiatt a hitelintézetek változatlanul szigorú hitelezési kondíciókkal nehezítik és szabnak gátat továbbra is a vállalatok és a háztartások hitelfelvételeinek.

A háztartási gazdálkodás javulása szélsőséges

Változatlanul kedvezőtlenül hatnak az adórendszer változtatásai, a lakossági terheket növelő intézkedések során meghozott kormányzati lépések. A nehéz gazdálkodási folyamatok is nehezítik a háztartások helyzetét. A piaci áremelkedéseket a tervezett újabb rezsicsökkentés alacsonyan, 1 százalék körül tartja majd. A reáljövedelmek 2 százalék körüli növekedése a kiskereskedelmi forgalomban is 1,5 százalékos, a fogyasztásban pedig 2 százalék körüli bővülést hozhat. A jövedelmi folyamatok az alsó három jövedelmi osztály fokozódó elszegényedését mutatják. A vagyoni helyzetre, a munkanélküliségre vonatkozó statisztikai átlagmutatók mögött változatlanul komoly nehézségek vannak. A gfi háztartási gazdálkodásra vonatkozó mutatói a választási költségvetés miatt is mutat vásárlóerő növekedést, de ez az év végére megszűnhet. A foglalkoztatottságban, a jövedelmi helyzetben tehát 2014 elején kis javulás következhet be és a fogyasztás is bővül kissé.

A vállalkozások helyzete továbbra is bizonytalan

A vállalkozói szféra gazdálkodásának indikátorai összességében stagnáló helyzetet valószínűsítenek a következő negyedévre is. A Policy Agenda munkatársai szerint a konjunktúra megítélésében egyértelműen pozitív a javulás, a nyugat-európai indexek (így az ifo-index is), a magyarországi üzleti bizalmi indexek a vállalkozói szféra javuló optimizmusát közlik.

A magyar kkv-szektor bizalmi indexe is jelentősen javult már a tavalyi harmadik negyedévtől, annak ellenére, hogy a gazdálkodási környezetet a vállalkozások több mint fele kedvezőtlennek ítéli, a közvetlen tőkebefektetések visszaestek, továbbra is veszély lehet a profitkivonás, a termelő beruházások szintje alacsony és a hitelhez jutás nagyon nehézkes. A vállalkozói szféra küzd az alacsony tőkeellátottsággal, a szűkös kereslettel, a sok éves visszaeséssel, stagnálásban. A cégek közül inkább csak a külföldre termelni tudó vállalkozások maradnak meg és képesek prosperálni. Leginkább az adórendszer és a forint árfolyam-változás befolyásolja negatívan a vállalkozások működését.

HOZZÁSZÓLÁSOK