A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a prágai székhelyű Perfectum Consulting CZ SE-nek, hogy jogosulatlanul betétet vagy más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtsön. A társaság - Investment GP és Global Property (GP) Capital SE márkaneveken is - irreálisan magas hozamot és tőkegaranciát ígér ügyfeleinek - közölte a jegybank.

Az MNB hivatalból - próbaügyletkötést és előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló - piacfelügyeleti eljárást folytat a prágai székhelyű, ám budapesti irodával is működő Perfectum Consulting CZ SE tevékenységének áttekintésére. Az eljárás célja annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött - betétgyűjtésre vagy más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadására vonatkozó pénzügyi tevékenységet.

A jegybank eddigi adatai szerint a Perfectum Consulting minimum négy éves "lekötési idő" és legalább 10 millió forintnyi befektetési összeg fejében (a befizetett tőke egy százalékát kitevő szerződéskötési díjjal) évi nettó 9,5 százalék garantált "eredményt" és tőkegaranciát ígér. Ezt állításuk szerint lakóingatlanokból álló portfóliójuk jövedelméből teremtenék elő.

A Perfectum Consulting CZ SE azonban nem rendelkezik az MNB engedélyével vagy regisztrációjával pénzügyi tevékenység végzésére Magyarországon. Az MNB ezért hétfőn közzétett végzésében ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.