Az Országgyűlés ma rendkívüli üléssel zárja idei munkáját a kormány kezdeményezésére - írta az MTI. A képviselők a bírák és az ügyészek fizetésemelése érdekében módosítottak egy előző héten már elfogadott törvényjavaslaton a köztársasági elnök vétója után.

A december 10-i plenáris ülésen a parlamenti kétharmad megemelte többek között Áder János fizetését, továbbá az Alkotmánybíróság elnökének, a Kúria elnökének, az MTA elnökének, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének fizetését is (milliókkal). Azonban a bírák és az ügyészek kimaradtak, ugyanis véletlenül a szavazásnál rossz gombot nyomott 29 fideszes, a "nem"-re nyomtak (majd később a tartózkodásra többen), így nem lett meg a kétharmad akkor, amikor arról az összegző módosító javaslatról szavaztak, ami a fizetésemelésről döntött volna - írta a hvg.hu.

Varga Judit igazságügyi miniszter, Polt Péter legfőbb ügyész és Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese közös sajtótájékoztatón jelentette be november végén az ügyészek és bírók béremelését. Akkor azt mondták, hogy az átfogó jövedelemrendezés három ütemben, 2020 és 2022 között valósul meg. 2020-ban az ügyészek átlagosan 21 százalékos, a bírák pedig 32 százalékos, majd 2021-ben együttesen 12 százalékos, 2022-ben pedig 13 százalékos béremelésben részesülnek.

A döntés közel háromezer bírát és kétezer ügyészt érint. A bírák illetményemelése 2020-ban 9,5 milliárd forintot tesz ki, az ügyészeké pedig 4,5 milliárdot. Az előbbiből az Országos Bírósági Hivatal 3 milliárdot, az utóbbiból az ügyészség 1,5 milliárdot biztosít, a fennmaradó összeg pedig a központi költségvetést terheli - ismerteti cikkében a hvg.hu.