Gaál Róbert központi védelemvezető közölte: a hétvégi esők hatására a Murán és külföldi mellékvízfolyásain elindult jelentősebb árhullám érte el kedden a magyar szakaszt. A hétfői és a keddi esők miatt újabb kisebb árhullámok is képződtek a Mura ausztriai szakaszán és mellékvízgyűjtőin.

Letenyénél kedd délután várható az árhullám tetőzése, ez a védelmi fokozatot valószínűleg nem éri el. A mostani első árhullám azonban hosszan fog tetőzni, az érkező újabb hullám miatt pedig szerdától kis mértékben ismét áradhat majd a folyó.

Murakeresztúron és Molnári területén zsilipeket zártak le a magas vízállás miatt, és a vízügyi igazgatóság gátőrei folyamatosan figyelik a folyó vízállását, valamint a műtárgyakat. A csütörtökre és péntekre előre jelzett jelentős mennyiségű csapadék miatt Letenyénél a hét végén magasabb vízállások alakulhatnak ki, ami árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelésével járhat.

A csapadékos időjárás miatt a Kis-Balatonnál három szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, mert a csatornákban jelentősen emelkedtek a vízszintek. Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, az elöntött területek nagysága 235 hektár, de a belvíz belterületeket, lakóházakat nem veszélyeztet.

A vízügyi igazgatóság berendezései eddig csaknem 34 ezer köbméter vizet szivattyúztak ki a belvízzel elöntött területekről.