Jelentős élelmiszerdrágulás a következő hetekben

A következő hetekben átlagosan még 10-15 százalékos rendkívüli élelmiszer-áremelkedésre lehet számítani a szeptemberi árakhoz viszonyítva - tartalmazza az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) számára készített szakértői elemzés, amiről az MTI számolt be.
NAPI Online, 2007. szeptember 14. péntek, 10:00
Fotó:

A mezőgazdasági alapanyagárak növekedése miatt a világ minden részén emelkedik az élelmiszerek fogyasztói ára. Az Agrár Európa Kft. által készített összegzés megállapítja: ez a folyamat Magyarországon is elkezdődött. Az érintett termékek körét könnyű meghatározni. A költségemelkedés ugyanis minden élelmiszert érint a szakértők szerint. Azokat is, amelyek nem közvetlenül mezőgazdasági alapanyagokból készülnek, mivel az adalékanyagok használata ezeknél a termékeknél is általános, és az adalékok nagy része is mezőgazdasági alapanyagból készül.

A kilátások szempontjából - az elemzők szerint - szét kell választani az idei évet és a következőket. A semmiképpen nem átlagos idei évben ugyanis a mezőgazdasági termékek drágulása kiugróan magas.

Az, hogy ez az áremelkedés milyen mértékben jelenik meg az élelmiszeripari kibocsátási és a fogyasztói árakban, még nem határozható meg pontosan. Annyi azonban már biztos, hogy valamilyen mértékben emelkedést okoz a kibocsátási és a fogyasztói árakban is.

Az elemzés rámutat: az EU-csatlakozás óta folyamatosan bővülő élelmiszerimport szállítóit szintén sújtja az áremelkedés. Emellett a csökkenő kínálat is áremelkedést indukál. Az áremelkedés mértékét a kereskedelmi láncok üzletpolitikája is befolyásolja. A drasztikus áremeléseknek ugyanakkor korlátot szab a kereslet esetleges visszaesése.

HOZZÁSZÓLÁSOK