A lapunk által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a novemberben megkezdett kamatemelési ciklus hétfőn, a monetáris tanács soron következő kamatdöntő ülésén véget ér. A legfőbb érv a 6 százalékos alapkamat tartása mellett most az lehet, ami korábban a fő indok volt az emelés mellett, azaz az infláció alakulása. A januári inflációs adat 4 százalék lett, szemben a Napi-konszenzus 4,3 százalékos várakozásával.

Mind az infláció mértéke, mind a szerkezete kedvező a kamattartás szempontjából - mondta lapunk kérdésére Samu János, a Concorde elemzője. Továbbra is a nyersanyagárak emelkedése vezérelte a drágulás ütemét, ám erre egyrészt a monetáris politika amúgy sem tud hatni, másrészt kisebb is lett a vártnál. Hazai oldalról pedig tovább mérséklődött az inflációs nyomás. Ráadásul az elmúlt hónap alatt a forint is stabilizálódott a 270-es szint körül és a hozamkörnyezet is javult egyetlen hónap alatt - véli a Concorde elemzője.Úgy tűnik, hogy egyelőre az egyszeri tételek - például válságadók - sem mentek át a fogyasztói árindexbe, de meg kell várni ebből a szempontból a februári számokat is - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője.


Az viszont kérdéses, hogy ténylegesen is pozitívan értékeli-e a jegybank a legutóbbi inflációs statisztikát, ugyanis a korábbi hónapok számai nem lepték meg a testületet, holott a piacok kellemetlen meglepetésként értékelték például a decemberi fogyasztói árindexet. Az MNB akkor arra hivatkozott, hogy a legutóbb novemberben publikált inflációs jelentésben is így számoltak. Az utolsó negyedévre 4,4 százalékot várt a jegybank, ami teljesült is. Az első negyedévre viszont 4,5 százalékot vártak és ismerve a januári 4 százalékos inflációt, ahhoz komoly gyorsulás kéne, hogy teljesüljön ez a prognózis. Erre esély viszont nem sok mutatkozik, ezért feltehetően a januári inflációt kellemes meglepetésként fogja értékelni a jegybank is - véli a Budapest Alapkezelő szakértője.


Az ország kockázati megítélése is javult az elmúlt hónap során, ami újabb érv lehet a tartás mellett. A január végi 380-390-es cds-árfolyamok elég gyorsan 270 bázispontra apadtak, jelenleg 300 környékén áll a kurzus. A kisebb korrekció oka főként az, hogy a kormány elhalasztotta a reformcsomag bejelentését - fogalmazott Bebesy. De ez a januári szintekhez képest komoly erősödés, mindenképp felhozható érvként a tartásra szavazóknál.


Ráadásul, a legutóbbi ülésen sem sokon múlt az 5,75 százalékos kamat helybenhagyása: 3-3 szavazat érkezett a tartásra és az emelésre is, majd az újbóli szavazás során változtatta meg Bihari Péter az álláspontját. A januári ülés jegyzőkönyve is arra enged következtetni, hogy az azóta beérkezett kedvező információk alapján a tartás a legesélyesebb forgatókönyv - véli a szakértő. A januári inflációs adat elhessegette a kamatemelési felhőket, a szkeptikus tagokat meggyőzhette ez az egyetlen adat - véli Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője. Most többen átállhatnak a tartásra, sőt, könnyen lehet, hogy nem is lesz emelésre vonatkozó javaslat - tette hozzá az elemző.


Ugyanakkor a kamatvágás továbbra sem reális alternatíva - mondta a Budapest Alapkezelő elemzője. Középtávon semmi sem látható, ami alapján 3 százalékra apadhat az infláció és a régióban nemsokára a lengyel jegybank újra kamatot emelhet, amit aztán a cseh irányadó ráta szigorítása követhet. Ráadásul - talán egyedül Romániát leszámítva - nincs jelenleg a világon olyan feltörekvő piaci ország, ahol esély mutatkozik monetáris enyhítésre.