Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mersch a zürichi, üzletemberek előtt tartott előadásában kifejtette, ha a kötelező banki tartalékráták túl alacsonyak, akkor további bankmentésekre lehet szükség. A túl magas tartalékkövetelmények ellenben csökkenthetik a banki nyereségeket, ami magasabb banki hitelköltségekhez és a gazdasági növekedés lassulásához vezethet - magyarázta a jegybankelnök. Ez utóbbi esetben a kockázatosabb, ám jövedelmezőbb banki tevékenységeket az árnyék bankszektorba, így fedezeti alapokba és biztosítókba helyezhetik át, de ennek az ágazatnak a szabályozása még nincs megoldva - tette hozzá.

A "too big to fail" bankokról, azaz az olyan pénzintézetekről, amelyek rendszerjelentőségükből fakadóan "túl nagyok, ahhoz, hogy csődbe mehessenek" azt mondta, hogy az ilyen megnevezés zsarolásnak teszi ki a kormányzatokat és az adófizetőket és "nem összeegyeztethető a piacgazdaság alapelveivel".

A pénzügyi válság súlyosbította a helyzetet, amennyiben egyes bankok, amelyek túlélték az összeomlást még nagyobbra nőttek és még jobban összefonódtak - mondta Mersch. Továbbá, az állami garanciavállalások, amelyek a válság idején helyénvalók voltak, most arra ösztönzik a bankokat, hogy tovább nőjenek, összekapcsolódjanak és, hogy még nagyobb kockázatokat vállaljanak - tette hozzá.