BUX
37954

Jelentős veszteségeket okozhat a nyugdíjrendszeri irányváltás

A magán-nyugdíjpénztári kasszák a tagi vagyonelemeket a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (Nyacsa) adják át. A vagyonkezeléshez kapcsolódó adatokat évente közzé kell majd tenni a javaslat jelenlegi formája szerint, amiből vélhetően az is látszani fog, hogy a pénztártagok vagyona mennyire olvadhatott a gyors irányváltás miatt. Így arra is fény derülhet, hogy a pénztáraknak igaza lesz-e abban, hogy egy ilyen drasztikus irányváltás jelentős veszteségeket okoz.

B. Varga Judit, 2010. november 30. kedd, 08:38

A keddi Napi Gazdaság cikkeA péntek este a parlamentnek benyújtott, a magán-nyugdíjpénztári rendszer teljes felszámolását eredményező törvényjavaslat szerint a kasszák a tagi vagyonelemeket a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (Nyacsa) adják át. A részletes indoklás kitér arra: garanciális jelentőségű annak rögzítése, hogy az alap vagyona nem vonható el és kizárólag a törvényben meghatározott célokra használható fel. Később azonban nyilvánvalóvá teszik, hogy azzal "a legfőbb döntéshozó szerv az államháztartás helyzetének kiegyensúlyozása céljából rendelkezik". Már a törvény megfogalmazása alapján is mehet tehát nyugdíjpénz költségvetési kiadásokra, az ide érkező állampapírokat pedig bevonják (ezzel csökken az államadósság). A pénzügyi felügyelet adatai szerint az idén félévkor 1383,8 milliárd forintnyi állampapír volt a magánpénztáraknál, a második pillér teljes felszámolása több mint hat százalékkal csökkentheti az államadósságot (utóbbi nagysága a jegybank adatai szerint az idei első félév végén 22 094 milliárd forint volt).Az alap pénzforgalmi számláját a Magyar Államkincstár, míg értékpapírszámláit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezeti. Az ÁKK tehát értékpapír-letéti és értékpapírszámlát, valamint ügyfélszámlát is kezel majd. A Nyacsából (vagyis a pénztártagok egykori magánvagyonából) fedezik a nyilvántartással, kezeléssel és értékesítéssel járó költségeket. Érdekes lenne a későbbiekben ezeket a kiadásokat összevetni a pénztáraknak lehetővé tett, a mostani törvényjavaslatban alaposan megnyirbált költségszinttel (Napi Gazdaság, 2010. november 29.). Elvben erre lehet is mód, az alapnak - legalábbis ha a parlament ebben a formában fogadja el a törvényt - évente kell beszámolnia az Országgyűlésnek, a beszámolót pedig nyilvánosságra hozzák. Ráadásul az ÁKK honlapján közzé kell tenni az alap vagyonának összetételét, értékét, a központi költségvetés javára teljesített befizetések összegét, valamint azt is, mennyit fordítottak az államadósság csökkentésére.A számok alapján azt is láthatjuk majd (amennyiben ezt a közzétett információk lehetővé teszik), mennyire olvadhatott el a pénztártagok vagyona a gyors irányváltás miatt. A kasszák ugyanis határozottan állítják: a több évtizedre szóló befektetési politika ilyen durva eltérítése mindenképpen jelentős veszteségeket okoz. Hiába írják elő az eszközökben átadást, akadnak olyanok, amelyek mindenképpen problémásak, de a befektetések "egyediesítése" sem problémamentes. A különböző portfóliókhoz más-más stratégiai eszközösszetétel kapcsolódik. Ebben azt határozzák meg, hogy az ide érkező, itt kezelt pénzből milyen arányban fektetnek be például magyar állampapírba, hazai vagy külföldi részvénybe, az egyes eszközök (milyen lejáratú, sorozatú állampapír, pontosan melyik részvény és abból hány darab) összetétele folyamatosan alakul. (A portfólió meghatározásának egy mintáját mutatja mellékelt táblázatunk.)

Mindezt persze természetesen tudja a vagyonkezelő, de más kérdés az eszközök egyénekre lebontása. Egy átlagfizetésre jutó havi járulékból (amikor az még a magánkasszába érkezett) például egyetlen Richter-részvényt sem lehet vásárolni. Ez azonban aligha jelenti azt, hogy a növekedési portfólióban levő tag adott esetben ne profitálhatott volna a magyar gyógyszercég árfolyamának emelkedéséből.Olyanok is akadnak, akik nem az átadási anomáliáktól, hanem kifejezetten attól tartanak, hogy az alapot piacbefolyásoló eszközként is felhasználhatja a kormány. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a Nyacsa működésére és gazdálkodására vonatkozó szabályokat is külön kormányrendeletben szabják majd meg.