Jelentősebb árhullámok várhatók - itt a figyelmeztetés

A következő napokban várható csapadékos idő következményeként jelentősebb árhullámok alakulhatnak ki - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.
MTI, 2014. szeptember 12. péntek, 12:38
Fotó: Napi.hu

Közleményük szerint az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) ülésén pontosították a létszám-átcsoportosításokat. Ennek nyomán pénteken délelőtt szegedi szakemberek indultak segíteni a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságra. A Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására talajmechanikai szakértőt rendelt ki az OMIT. Áttekintették a hajózható folyószakaszokon esetleg szükségessé váló hajózási zárlat lehetőségét is, de a vízi közlekedés korlátozására egyelőre nincs szükség - írta az OVF.

Az árvízvédelmi fővédvonalakon még sehol nincs védekezési készültség. A magyarországi felső szakaszon Nagybajcsnál az elsőfokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók. Budapestnél várhatóan az alsó rakpart szintjét sem éri el a levonuló árhullám. A Duna magyarországi mellékfolyói közül a Rábán a Szentgotthárd és Körmend térségében lévő mellékvízfolyásokon (Lapincs, Pinka) érkező vízhozamok miatt egyidejűleg kell gyors vízszintemelkedésre, védelmi fokozati szint elérésére számítani.

A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú szintet meghaladó vízállás várható. A Répcén is jelentős vízszintemelkedésre kell felkészülni. A Murán és a Dráván egyaránt az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladó vízállások várhatók.

A Principális-csatornán az elmúlt 24 órában hullott 30-35 milliméternyi eső hatására a nap folyamán további, lassú 5 centiméter körüli vízszintemelkedés várható.

Belvíz miatt öt vízügyi igazgatóság területén, hét szakaszon van érvényben elsőfokú, egyen másodfokú, három szakaszon pedig harmadfokú készültség. A reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 452 hektár, ebből öt hektár vetés-szántó.

Az OVF kiemelte: a meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága miatt a hidrológiai helyzet másképp is alakulhat, de a jelenlegi előrejelzés szerint jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 milliméter) a hétvégén még szinte az ország teljes területén várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK