Jelentősen csökkent a kormány MNB-betétje

Több mint 400 milliárd forinttal csökkentek a kormányzati betétek augusztusban, amivel a kincstári egységes számlán (kesz) 1713 milliárd forint maradt hó végén.
portfolio.hu, 2014. szeptember 12. péntek, 10:41
Fotó: Napi.hu

A csökkenés hátterében az áll, hogy nemrég egy deviza és egy forint alapú kötvénylejárat is volt, összesen 650 milliárd forintos nagyságrendben - derült ki a jegybank előzetes statisztikai mérlegéből.

Pikáns érdekesség, hogy a 310 milliárdos devizalejárata nem apasztotta a kormányzat devizabetéteit, ami azt jelenti, hogy ennek a kifizetéséhez az állam a jegybanknál váltott devizát.

Augusztusban a központi kormányzat betéteinek átlagos állománya csökkent, melynek oka, hogy lejárt július 28-án egy deviza államkötvény 310 milliárd forintos, augusztus 22-én pedig egy forint államkötvény 340 milliárd forintos nagyságrendben. Utóbbi miatt a központi kormányzati betétek hó végi állománya is mérséklődött. A külföldi követelések átlagállománya csökkent az előző hónaphoz képest, ami a július végi deviza államkötvény-lejárat áthúzódó hatása.

Ezen (egyébként teljesen hétköznapi tevékenység) folytán az MNB árfolyamnyereséget realizál, hiszen a devizatartalékainak a bekerülési költsége sokkal alacsonyabb volt régen. A forint árfolyama 314 körül ingadozott augusztusban, míg az devizatartalékokat átlagosan (tavaly év végi adat) 282-es euróárfolyam mellett vették.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.12 11:57

Hurrá, még nyertünk is!

Az MNB vehet egy-két ingatlant a nyereségéből!

Viszont, az államkassza veszteséget realizált az ügyleten.

Az MNB-hez az adófizetőknek mint megtudtuk, semmi köze.

A költségvetés vezsteségéhez sincsen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html