Jelentősen megerősítenék a magyar hadsereget

Veszélyesebb hely lett a világ, mint volt 5 éve, ez vitathatatlan tény, s a frontvonalak átkerültek a kibertérbe - mondja az e heti Figyelőnek adott interjúban Simicskó István honvédelmi miniszter.
MTI, 2017. január 26. csütörtök, 08:45
Fotó: kormany.hu

A magyar hadseregnek folyamatosan fejlesztenie kell az új hadászati technológiák elleni védekezésre való képességét. Ez is része annak a fejlesztési koncepciónak, amit februárban tárgyal a kormány.

Az egész honvédelmi rendszert átszervezik a miniszter szerint: átalakítják a meglévő tartalékos rendszert, mert a jelenlegi középtávon sem tartható fenn. A kormány célja, hogy járásonként rendelkezzen olyan felszerelt egységekkel, amelyek alapszinten akár kibervédelmi képességgel is rendelkeznek. A tartalékos állomány jelenleg közel 5500 főből áll, a miniszter szerint ezt kell 20 ezresre fejleszteni 2026-ig.

Elsődlegesen a fiatalokat akarják megszólítani, az egyetemisták például kreditpontokat szerezhetnének, ha ilyen típusú képzéseket vállalnak. Bevezetnék a rendelkezésre állási díjat is, amely több tízezer forintot jelentene a jelentkezőknek. A közeljövőben komoly toborzókampány indulhat el - árulta el a lapnak Simicskó István.

HOZZÁSZÓLÁSOK