Jelentősen megvágták az SZTE állami támogatását

Még nem ismert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) költségvetésének minden részlete, az intézmény idei állami támogatása azonban csaknem negyedével, 4,25 milliárddal csökkenhet a tavalyihoz képest – tájékoztatta Újszászi Ilona, az intézmény szóvivője az MTI-t.
Tóth Kata, 2013. január 15. kedd, 09:37
Fotó: Napi.hu

A 2010-es 190 milliárd forintos szintről 2013-ra 134 milliárd forintra csökken a magyar felsőoktatás közvetlen állami támogatása. Ennek következményei minden intézménynél, köztük a több nemzetközi rangsorban évek óta előkelő helyen szereplő SZTE-nél is jelentkeznek - áll az egyetem közleményében. A 2012 eleji elvonás után a múlt év végén több mint 800 millió forintot zároltak az SZTE költségvetéséből - emlékeztetett a szóvivő.

A 2013-ra tervezett bevételeket érinti, hogy a 2012-es 16,6 milliárdhoz képest 4,25 milliárd forinttal kevesebb állami támogatás érkezik a szegedi egyetemre - derült ki a tavaly decemberben, az Emberi Erőforrás Minisztériumtól érkezett levélből. Ugyanakkor a finanszírozási rendszer lényeges átalakulása miatt még nem teljesen ismertek az intézményi költségvetést érintő számok. Így például a kiemelt- és kutatóegyetemek támogatására elkülönített többletkeret elosztásának szabályaira vonatkozóan sem születettet még kormányzati döntés. Ezért az SZTE vezetősége csak további információk birtokában nyilatkozik költségvetésének alakulásáról, miközben a tavaly kidolgozott konszolidációs terv megvalósításával törekszik az intézmény gazdasági helyzetének stabilizálásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK