Jimmy Carter volt elnök aggódik a Trump politikája miatt

Jimmy Carter volt amerikai elnök aggodalmait hangoztatta kedden a Trump-kormányzat várható emberi jogi politikája miatt.
Papp Zsolt, 2017. május 9. kedd, 20:27
Fotó: MTI/EPA

A 92 esztendős volt elnök az atlantai Carter Központ rendezvénye után, az AP amerikai hírügynökségnek fejtette ki álláspontját, amelyből a Fox és az ABC televízió is bőségesen idézett - írja az MTI.

Jimmy Carter aggodalmának fő oka, hogy az új amerikai külpolitika - Rex Tillerson kükügyminiszter múlt héten a külügyminisztériumban elhangzott tájékoztatása szerint - nem kívánja emberi jogi kérdések betartatásához kötni külpolitikai döntéseit. Carter úgy véli, hogy ez rossz irányban befolyásolhat más országokat, s hozzájárulhat e fontos ügy elhanyagolásához világszerte.

Az AP-nek adott interjújában Carter idézte Donald Trump elnöki beiktatási beszédének azt a passzusát, amelyben az elnök hangoztatta: az Egyesült Államok nem kívánja más országokra erőltetni az amerikai értékrendet.

Rex Tillerson külügyminiszter e kérdésben kifejtett álláspontját az amerikai külpolitikában "héjaként" számon tartott John McCain arizonai republikánus szenátor is bírálta, a The New York Times című liberális lapban kifejtett hétfői véleménycikkében.

HOZZÁSZÓLÁSOK