Jelenleg hat vakcina van az úgynevezett előrehaladott, III. klinikai fázisban, amelyben sok emberen tesztelik a hatásukat a SARS-CoV-2 ellen - derül ki Poór Gyula akadémikus összefoglalójából, amelyben a koronavírus elleni védőoltások helyzetét elemzi. Az írás bővebb változata az mta.hu-n olvasható. Ebből hármat amerikai, kettőt kínai, egyet brit gyógyszercégek végeznek.

Az elérhető, megbízható adatok a vakcinák tömeges gyártását és hozzáférését a jövő év közepére teszik. A vakcinát már őszre ígérő, bejegyzett orosz fejlesztésről a III. fázisú vizsgálatok kapcsán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tesz említést, ami azzal függhet össze, hogy a vakcina tesztelésének részleteit eddig nem ismertették.

Előrehaladott klinikai vizsgálat alatt álló, hazai fejlesztésű CoViD-vakcináról egyelőre nincs információnk, ugyanakkor a passzív immunizálást jelentő rekonvaleszcens vérsavót (plazmaterápia) több súlyos betegen alkalmazták sikerrel. A magyar kormány az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött ötmillió adagra vonatkozó szerződést, mely nem replikálódó vírusvektor-vakcina, és várhatóan egyszeri oltást igényel.

Az nCoViD-19-vakcinajelöltek száma napról napra emelkedik, a WHO 2020. július végi jegyzéke 27 ígéretes klinikai vizsgálatot és 139 preklinikai kutatást tartott nyilván. A vakcinafejlesztések többféle módon történhetnek a hagyományostól kezdve az eredeti megközelítésekig. A várható széles körű védőoltások ellenére személyes felelősség a vírus terjedésének megakadályozásában nem fog csökkenni, és az eddig bevált szigorú járványügyi preventív intézkedések továbbra is meghatározóak lesznek mindennapokban.