Jó esetben 2 százalékkal nő a magyar GDP

A GDP az idén jó esetben 2 százalékkal bővülhet, jövőre 2,4-2,5 százalékkal nőhet, de 2009-re a növekedést előzmények nélkül nem lehet felpörgetni - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerdán.
NAPI Online, 2007. november 21. szerda, 13:00
Fotó:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) a közpénzekről rendezett konferenciáján Budapesten a GDP-t firtató kérdésre az elnök a kedvezőtlen harmadik negyedévi adatot a megszorítások hatásán túl szezonális hatásokkal indokolta. Hozzátette: a negyedik negyedévben már kedvezőbb bővülési ütemre számít, az alacsony bázis és a csökkentést kiváltó okok részbeni megszűnése miatt is. A negyedik negyedévben a mezőgazdaság és az építőipar súlya rendszerint kisebb a növekedésben - emlékeztetett.

A jövő év nagy kockázatának nevezte Kovács Árpád a bérkiáramlást. Kétségesnek tartotta, hogy jövőre is az ideivel hasonló mértékben lehet visszatartani a bérek emelkedését.

Kovács hosszú távú tervezési szemléletet, alternatív tervek kidolgozását, a törvények hatástanulmányainak összeállítását sürgette. A költségvetési hivatallal kapcsolatban úgy vélte: ez nem vonhatja el az Országgyűlés hatáskörét és a kormány felelősségét, de erős, tekintély-alapon működő intézményeknél (MNB, ÁSz) is erősebb jogosítványokat kell, hogy kapjon.

Szerinte Magyarország 17 éve nem tudja a jelen és a jövő harmóniáját megteremteni, azaz a versenyképesség megtartása, vagy növelése mellett a szociális kohéziót is biztosítani. A gazdaságpolitikát "fiskális alkoholizmus" jellemzi, a választások előtti "nagy berúgásokat" a kijózanodás, a visszafogás követi.

HOZZÁSZÓLÁSOK