Jó éve lehet a napraforgó-termelőknek

A magyar napraforgótermelő-gazdák az elmúlt évben minden idők második legjobb termésátlagát érték el 2,84 tonnával, de a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország szakértői szerint ez tovább javulhat az idén.
Szász Péter, 2018. január 23. kedd, 07:21
Fotó: Shutterstock

A pozitív előrejelzést alapozza meg a cég szerint, hogy az elmúlt négy év igen eredményes volt. A 658 ezer hektáros vetésterület nem változik az idén, a folyamatosan fejlődő hibridek és növényvédelmi megoldások terjedése viszont kiegyenlítettebbé teszi a termésátlagokat.

Magyarországon napraforgóból 2014-ben 1,56 millió 2015-ben 1,53 millió tonnát takarítottak be. A 2016-os év pedig a szektor történeték új rekordját hozta: az 1,89 millió tonnás termésmennyiség mellett elért csaknem 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekord.

Tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a napraforgó betakarított mennyisége, de továbbra is élénk a kereslet a 2013 óta folyamatosan emelkedő vetésterületű növény iránt, amelyből a világszintű termésprognózis 49 millió tonna. Világviszonylatban a betakarított átlag 2017-ben 1,7 tonna volt hektáronként.

A Syngenta, a magyarországi napraforgó ültetvények 55 százalékán használt hibridek forgalmazójának prognózisa szerint a magasolajsavas szegmensben is komoly lehetőségek vannak. A hazai vetésterületből tavaly 15 százalék volt ez a termény. Termesztése extra pénzügyi ráfordítást nem igényel, a gazdálkodóknak arra kell ügyelniük, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál kerüljék a hagyományos napraforgóval való keveredést. A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír.

A szakértők a napraforgó piaci kilátásainak javulását várják attól is, hogy az elmúlt időszakban nagyon erős érdekek mozdultak meg a pálmaolaj kitiltása érdekében az Európai Unióból (EU). Az EU-ban szavazásra vár egy javaslat, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban, az előrejelzések szerint ezt követheti az élelmiszeripari felhasználás betiltása - közölte a Syngenta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.23 14:42

A pálmaolaj kitiltásában nem csak a Syngenta reménykedik, hanem más növényi olajok előállítója is. Nálunk valamiért nem kedvelt repceolaj termelése egyszerűbb mint a napraforgóé, a kukoricából készült cukor előállításánál jelentős kukorica csíra olaj mennyiség is gyártható melléktermékként.
Csak úgy megjegyzem, a Syngenta éppen olyan multi mint a sokat szidott Monsanto, csak ők valahogy jobban értenek a hírük megóvásához.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.23 14:33

@tarosPifta:
"A termelőknek mindig jó évük van, mert az adófizetők pénzéből élnek."
Ezt vissza kell utasítani, a dolgok hiányos ismerete nem mentség mások gyalázására.
Nem mindenki Mészáros Lőrinc meg az Orbán család, Csányi Sándor vagy a többi oligarcha, aki különböző trükkökkel jutnak hozzá a valódi gazdálkodóknak szánt pénzekhez. Valódi gazdálkodó az aki saját és családja munkájával próbál valami hasznot kicsikarni a földből, nekik szól a támogatás eredeti formájában.
A napraforgó a legbizonytalanabb növények közé tartozik, betegségekre fogékony, kedvezőtlen időjárás esetén nincsen az a Syngenta fajta és növényvédő szer amely megmenthetné az állományt a teljes vagy részleges pusztulástól. A 3 to/ha termés egyik évről a másikra akár 1 to/ha-ra csökkenhet. A jó termés pedig önmaga is ronthatja a következő évek árait mert az olaj és a mag is tartalékolható, vagy más növényi termékkel helyettesíthető!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.01.23 10:26

A termelőknek mindig jó évük van, mert az adófizetők pénzéből élnek. Azokból, akik rabszolgabérért dolgoznak. Az ő munkájuk által megtermelt gazdasági eredményekből kapják a termelők a milliárdos támogatásokat, amiből új autókat vesznek és nagyobb házakat építenek.
Ezért a jóléti gazdáknak van idejük balhézni a TESCO és AUCHAN parkolókban az árdrágításért, és az sem számít neki, ha a termékét ott szétdobálja vagy kiönti.
Annyi támogatást kap ez az ingyenélő, hogy az sem számít, ha nem nem adja el a termékét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html