Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 1,8 százalékkal nőtt az első előzetes adatok szerint a tavalyi szinthez képest. A gabonafélék kibocsátása összességében 5 százalékkal, ebből a kukoricáé jelentősen emelkedett, a búzáé az előző évi szinten maradt.

Az ipari növények kibocsátása 3,7 százalékkal kisebb volt az előző évinél, közülük a napraforgó volumene esett vissza a legnagyobb mértékben, és csupán a repcéé emelkedett. A takarmánynövények kibocsátása 2,6, a gyümölcsféléké 11 százalékkal bővült, a burgonyáé változatlan maradt. A kertészeti termékek volumene 3 százalékkal csökkent, a paradicsom termelésének növekedése csak mérsékelni tudta a visszaesést - áll a gyorsjelentésben.

Az élő állatok kibocsátása 8,1, az állati termékeké 0,6 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat, az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,7 százalékkal nőtt. Minden haszonállat esetében növekedést tapasztaltak, de a legnagyobb mértékben a baromfik kibocsátása nőtt. Az állati termékek közül a tej kibocsátása kismértékben emelkedett, a tojásé lényegében változatlan maradt.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,5 százalékkal nőtt, volumene - az árak 1,4 százalékos emelkedése mellett - 3,1 százalékkal bővült.

A folyó termelőfelhasználás volumene 1,8, árindexe 4,1 százalékkal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül jelentősen nagyobb lett a takarmány volumene, miközben a többi ráfordítás növekedése 2,0 százalékon belül maradt.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 4,8, folyó áron 2,4 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,9 százalékkal visszaesett.