Jó évjárat lesz a 2017-es

A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. szeptember 23. szombat, 16:10
Fotó: Unsplash

A tavaszi jégkár és a nyári aszályos időszak nem kedvezett a mennyiségnek, azonban minőségben jó évjárat várható. Az idén mintegy 2,5 millió hektoliter seprős újborra számítanak a gazdák - mondta. Korábban úgy jósolta, hogy 3 millió hektoliternél kevesebb lesz

A somlói borok nemzetközi ismertsége az elmúlt években erősen növekedett - mondta Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa. Az elmúlt három  évben a londoni International Wine Challenge versenyen nemcsak aranyérmet nyertek, hanem a legjobb boroknak járó trófeadíjat is szereztek a somlói juhfark borok, erre pedig erőteljesen felfigyelt a nemzetközi közvélemény.

A Somlói borvidéken közel száz hektáron termesztenek juhfarkat, amelyről az idén mintegy ötezer hektoliternyi bor várható. Ez az átlagosnál kicsivel nagyobb mennyiséget és várhatóan jobb minőséget is jelent. A fajta jól bírja a szélsőséges időjárási körülményeket. A juhfark szürete ebben az évben is a szokásos időben, szeptember végén zajlik - közölte.

HOZZÁSZÓLÁSOK