Jó hír a bicikliseknek: komoly pénz a kerékpárutak működtetésére

A kormány jövőre 2 milliárd 54 millió forintot biztosít a külterületi kerékpárforgalmi létesítmények működtetésére, idén és jövőre pedig 531 millió forint jut a működtetéshez szükséges eszközök beszerzésére.
Németh Géza, 2016. november 30. szerda, 20:59
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat következetesen kerékpárforgalmi létesítményekről beszél. Ezek körébe tartozik a  kerékpárút, a kerékpársáv, a gyalogos- és kerékpárút, az úttesten kijelölt kerékpáros nyom, továbbá az adott esetben a gépjármű által is igénybe vehető nyitott kerékpársáv.

Jövőre az ilyen létesítmények jó állapotának és vagyonértékének megőrzése céljából, az  országos és regionális törzshálózat, illetve a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítmények működtetésére, 2 milliárd 54 millió forintot kell biztosítania a nemzetgazdasági miniszternek. Azt követően a működtetési költség tartósan beépül a költségvetésbe.

A működtetést a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végzi. Miután ehhez gépekre, eszközökre van szükség, ezekre - idén és jövőre - 532 millió forint erejéig, a nemzeti fejlesztési miniszter vállalhat kötelezettséget.

A működtetés - a belterületeken - a helyi önkormányzat feladata és költsége lesz. Ennek a rendszerét a belügy- valamint a nemzetgazdasági minisztereknek kell kidolgozniuk.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.11.30 21:09

Nem túl meggyőző... Ez azt is jelentené hogy költeni fognak pl a Eurovelo 6-ra, meg mondjuk a Balaton déli parti "utakra" ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html