BUX

Jó hír a jegybanktól: fordulat állt be a forinthamisításban!

A magyar gazdaság készpénzintenzitása nemzetközi viszonylatban magasnak számít és ez nem is látszik csökkenni - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentése. Jó hír viszont, hogy a tavalyi negyedik negyedévében a hamisítványok számának év elején kezdődött emelkedése megfordult, és jelentősen csökkent, nem kis részben egy tízezreseket hamisító csoport leleplezésével.

NAPI, 2011. január 14. péntek, 16:51

Tavaly év végén a forgalomban lévő készpénz értéke mintegy 2355 milliárd forintot tett ki. A 2009 első negyedévétől tapasztalt jelentős visszaesés után a készpénzállomány értéke 2010 első három negyedévében az MNB várakozásaival megegyezően felfelé korrigált. Tavaly az utolsó negyedévben azonban e növekedés mindkét mutató tekintetében megállt. Az elmúlt éveket összességében nézve viszont figyelemre méltó, hogy a magyar gazdaság készpénzintenzitása nemzetközi szinten is magas, és nem látszik csökkenni - állapítja meg az MNB.

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2010 végén 2310 milliárd forint volt, ami 9 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A növekedés ugyanakkor a bankjegyek mennyiségét tekintve csak mintegy 6 százalék volt, amit lényegében a két legnagyobb címlet bővülése okozta, a kisebb címletű bankjegyek mennyisége a forgalomban csak kismértékben változott.

Ez azt is mutatja - állapítja meg a jegybank -, hogy erősödött a 20 000 és a 10 000 forintosok dominanciája. E két címlet már csaknem 56 százalékát teszi ki volumenben az összes forgalomban lévő bankjegynek.

A fémpénzek tekintetében 2010. december végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban, mintegy 45 milliárd forint értékben. A forgalomban lévő állomány mennyisége 3 százalékkal, értéke 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

A bővülést szinte kizárólag a legkisebb, 5 forintos és a legnagyobb, 200 forintos érmék iránti kereslet növekedése okozta.Fordulat a hamisításbanAz év utolsó három hónapjában 1186 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A közlemény szerint a hamisítványok számbeli csökkenésében meghatározó szerepe volt az MNB rendőrséggel folytatott eredményes együttműködésének: ennek köszönhetően októberben leplezték le a korábbi hónapok emelkedő trendjét meghatározó, a korábbiaknál megtévesztőbb 10 000 forintosokat előállító hamisítói kört.

Forrás: MNBA csökkenés ellenére azonban a kereskedelemben továbbra is figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló 20 000 forintos hamisítványok is - jegyzi meg a jegybank - ám ezek aránylag könnyen kiszűrhetők (tapintással, átnézetben, mozgatással, de főként a kombinált UV-A/C lámpás vizsgálattal.)

Forrás: MNBAz MNB jelentés szerint az egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamisítványok száma 2010-ben a megelőző évi közel 36-ról 27-re csökkent.

Más országokhoz képest helyzetünk 2010 végén vegyes képet mutatott: a nemzetközi valutákkal való összevetésben kedvező ugyan, de a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában alacsonyabb hamisítási mutatók is előfordulnak.

Az MNB ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 379 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a negyedik negyedévben, ezen belül a hamis eurobankjegyek száma 268 darab volt.