Jó hír a magyar gazdaságról

Jórészt derűlátóan ítélik meg bankjaik működési környezetének kilátásait a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország bankszektorainak pénzügyi vezetői, bár tartanak a szabályozói rendszer változásaiból eredő bizonytalanságoktól is - áll a Moody's Investors Service felmérésében. A hitelminősítő szerint a térség gazdaságainak zömében 2,5-3,5 százalékos GDP-növekedés lehet idén és jövőre.
Domokos Erika, 2017. február 28. kedd, 19:55
Fotó: Pixabay

A nemzetközi hitelminősítő Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában 19 olyan bank pénzügyi igazgatóit kérdezte, amelyekre osztályzatot tart érvényben. Ezek a bankok az öt ország rendszerszintű banki eszközállományából hozzávetőleg 30 százalékos súllyal részesednek - írja az MTI.

A felmérésbe bevont bankvezetők mindegyike arra számít, hogy működési országában az üzleti bizalmi mutatók vagy a tavalyi szinten maradnak, vagy javulni fognak, elősegítve a hitelkereslet növekedését.

A közép-európai térség makrogazdasági helyzetének javulását tükrözi a Moody's szerint, hogy a válaszadóknak csak a 22 százaléka tekinti bankja üzleti tevékenységét korlátozó tényezőnek a reálgazdasági folyamatokat. A hitelminősítő kiemeli, hogy ez jelentős javulás, három évvel ezelőtt ugyanis a térségi bankok pénzügyi vezetőinek 56 százaléka még a reálgazdasági helyzetet tartotta az üzleti tevékenységre leginkább ható tényezőnek.

Moody's: az EU-átlag feletti növekedés jöhet

A Moody's jórészt egyetért a banki vezetők derűlátásával, és azzal számol, hogy az általa várt robusztus fogyasztási kiadások, valamint a növekvő EU-folyósítások együttes hatása a közép- és kelet-európai EU-térség gazdaságainak zömében 2,5-3,5 százalékos - az EU-átlagot túlteljesítő - GDP-növekedést tesz lehetővé az idén és jövőre.

Más nagy londoni házak várakozása szerint a magyar gazdaság növekedési üteme e sáv felső határán lesz.

A Bank of America-Merrill Lynch kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői szerint a magyar hazai össztermék idei egész éves növekedésére szóló előrejelzésüket az eddigi 2,6 százalékról 3,5 százalékra javították.

A felülvizsgálat okai között ők is kiemelték a költségvetési ösztönzés és a laza monetáris politika mellett az EU-finanszírozást, hangsúlyozva: magyarországi látogatásukon úgy találták, hogy az új EU-források lehívásának előkészületei nagyon előrehaladott szakaszban járnak, jóval előrébb, mint a környező országokban.

A Moody's kedden ismertetett felmérése szerint a megkérdezett banki vezetők 58 százaléka számít arra, hogy a javuló makrogazdasági környezet hatására erősödni fog a hitelkereslet bankjának működési országában, és csak 11 százalék számol a hitelkereslet visszaesésével.

Élénkülhet a hitelkereslet

A hitelminősítő külön kiemeli, hogy a hitelkereslet növekedésének kilátását a magyar és a szlovén bankok pénzügyi igazgatói ítélik meg a legderűlátóbban. Az elmúlt években e két országban jelentősen visszaesett a hitelkiáramlás a problémás kinnlevőségek magas aránya és a magánszektorbeli adósságleépítési folyamat miatt, ám éppen ezért a banki pénzügyi vezetők arra számítanak, hogy az eddig elfojtott hitelkereslet mostantól ismét megjelenik a piacon - áll a Moody's elemzésében.

A közép-európai bankok pénzügyi igazgatóinak körében ugyanakkor óvatosság is érzékelhető. A válaszadók 63 százaléka számol a nettó kamatmarzs szűkülésével az alacsony kamatokkal jellemzett jelenlegi környezetben, 45 százalék pedig úgy ítélte meg, hogy a várható szabályozói változások növelik cége működési bizonytalanságait.

A felmérésbe bevont bankigazgatók csaknem 80 százaléka számít a szabályozói környezet szigorodásra, és több mint 70 százalékuk szerint e folyamat fő hajtóerejét az új EU-szintű szabályozások bevezetése jelenti majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK