A foglalkoztatottak 42 ezerrel növekedett szeptember-novemberben az előző év azonos időszakához képest - derült ki a KSH adataiból. Ez összesen 3 millió 870 ezer embert jelentett. Ez azonban nem jelent lényegi változást az előző hónap adataihoz képest, bár a tendencia kedvező. A július-szeptemberi adatokban volt egy lényegi megugrás, vélhetőleg a szeptember hozta meg az új munkalehetőségeket. Akkor 19,5 ezerrel haladták meg az adatok a nyári számokat. Azóta ugyan továbbra is javulnak a háromhavi átlagos adatok egymást követő értékei, az ütem jóval mérsékeltebb.

A munkanélküliek száma ezzel szemben lényegében megegyezett az előző évi szinttel. A 460 ezer fő 10,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. Az augusztus-októberi szinthez viszonyítva azonban 7,7 ezerrel csökkent.

Az aktivitási ráta, amely a foglalkoztatottakat és a munkanélkülieket is figyelembe veszi, a 15-74 éveseknél 56,4 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak száma 42 ezerrel növekedett egy év alatt, a ráta 50,4 százalékos szintje 0,6 százalékponttal volt magasabb.

A munkanélküliségi adatokon belül a férfiak munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 10,5 százalékra csökkent, miközben a nőké 0,3 százalékponttal, 10,8 százalékra emelkedett az elmúlt egy év alatt.

A munkanélküliek 17 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 26,1 százalékos munkanélküliségi rátája megegyezett a 2010. szeptember-novemberivel. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája is az egy évvel ezelőttivel lényegében azonosan alakult, 9,7 százalék volt.

A munkanélküliek 46,9 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt.