Változásra számíthatnak ősztől a dolgozni vágyó nyugdíjasok, ugyanis a kormány könnyítene munkavállalásukon.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha egyénileg vállalna munkát egy nyugellátásban részesülő polgár, akkor teljes járulékfizetési kötelezettséggel teheti ezt meg. Ráadásul azok, akik korkedvezményes ellátásban részesülnek vagy a Nők 40-nel mentek nyugdíjba, azoknak bizonyos kereset felett vagy az ellátásukról, vagy a munkájukról kell lemondaniuk. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt közölte, az ősz folyamán dönthetnek a könnyítésről - írta a lap.

A szakszervezetek a korkedvezményes, valamint a Nők 40 ellátásban részesülők bérplafonját szüntetnék meg - mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Sokan jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer.

A nyugdíjasok foglalkoztatását oly módon lehetne egyszerűsíteni, amely nem teszi szükségessé a költségvetés módosítását - fogalmazott a lapnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ennek egyik módja lehet a munkahelyvédelmi akció kibővítése. Az akcióban jelenleg az 55 év felettiek foglalkoztatásakor kapnak jelentős kedvezményt a vállalkozások, ugyanakkor a kedvezmény nem érvényesíthető a nyugdíjasokra.

A munkaadói és a munkavállalói oldal egyaránt támogatja, hogy az ellátásban részesülők másik csoportjának, az öregségi nyugdíjban részesülőknek a bérük után ne kelljen a teljes járulékterhet megfizetni. Ezt - a nyugdíjas-szövetkezeti modellhez hasonlóan - mind­össze a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetésével érnék fel a felek.