Jó hír a nyugdíjasoknak: fontos változások jöhetnek ősszel

Mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal egyetért abban, hogy a kormány könnyítsen a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségein. Több javaslat is a kormány asztalára került, így akár a munkahelyvédelmi akció kiszélesítése, akár az öregségi nyugdíj előtt ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafon eltörlése is szóba jöhet ősszel - tudta meg a Magyar Idők.
Domokos László, 2017. szeptember 13. szerda, 13:44
Fotó: Napi.hu

Változásra számíthatnak ősztől a dolgozni vágyó nyugdíjasok, ugyanis a kormány könnyítene munkavállalásukon.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha egyénileg vállalna munkát egy nyugellátásban részesülő polgár, akkor teljes járulékfizetési kötelezettséggel teheti ezt meg. Ráadásul azok, akik korkedvezményes ellátásban részesülnek vagy a Nők 40-nel mentek nyugdíjba, azoknak bizonyos kereset felett vagy az ellátásukról, vagy a munkájukról kell lemondaniuk. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt közölte, az ősz folyamán dönthetnek a könnyítésről - írta a lap.

A szakszervezetek a korkedvezményes, valamint a Nők 40 ellátásban részesülők bérplafonját szüntetnék meg - mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Sokan jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer.

A nyugdíjasok foglalkoztatását oly módon lehetne egyszerűsíteni, amely nem teszi szükségessé a költségvetés módosítását - fogalmazott a lapnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ennek egyik módja lehet a munkahelyvédelmi akció kibővítése. Az akcióban jelenleg az 55 év felettiek foglalkoztatásakor kapnak jelentős kedvezményt a vállalkozások, ugyanakkor a kedvezmény nem érvényesíthető a nyugdíjasokra.

A munkaadói és a munkavállalói oldal egyaránt támogatja, hogy az ellátásban részesülők másik csoportjának, az öregségi nyugdíjban részesülőknek a bérük után ne kelljen a teljes járulékterhet megfizetni. Ezt - a nyugdíjas-szövetkezeti modellhez hasonlóan - mind­össze a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetésével érnék fel a felek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.09.14 01:28

Ma, a szokásos törzshelyemen, a szabadtéri, de árkádok alatti, szocreál italboltban, azaz magyarul kocsmában üldögélve, sokadszor láttam elmenni egy ágrólszakadt alakot, aki mindig nagy szatyrokkal jár, gyakran belenéz az italbolthoz tartozó, dohányzóhelyként szolgáló szemetesbe, és akiben, legnagyobb rémületemre, egykori általános iskolai osztálytársam arcvonásait véltem felfedezni, de elgyötört arcából ezt már nem tudtam pontosan megállapítani. Már korábban elhatároztam, hogy ha legközelebb látom, akkor szólok neki, és ma így történt, elmenőben volt a szocreál italbolt árkádok alatti padjai mellett, ahol üldögéltem, rám se nézett, de valahogy észrevettem mégis. "Fiatalember!" - szóltam neki, de csak ment tovább, mintha nem hallotta volna pedig tudtam hogy hallotta, majd hangosabban is rászóltam, hogy "Hé! Fiatalember!" - akkor megállt, és visszafordult. "Maga ismerős nekem valahonnan" - mondtam, "segíthetnék egy kicsit esetleg?" - kérdeztem pénztárcámat elővéve, abban matatva, remélve hogy találok egy ötszázast, de épp csak kétezres volt nálam. "Nem fogadok el semmit" - válaszolta szárazon, de nem barátságtalanul, "költse inkább italra" - folytatta szárazon, de nem barátságtalanul. "Rendben" - válaszoltam, még mindig a pénztárcámban matatva, de kétezresnél kisebbet még mindig nem találva, és egy kényszeredett mosollyal elköszönve, "minden jót! Viszontlátásra!"

És azóta azon gondolkozom, hogy odaadhattam volna azért a kétezrest is... és legközelebb talán, azt hiszem, odaadom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2017.09.13 16:32

"Sokan jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer."
Arról zengedezett a politika, hogy a nők40-el visszaadta a nagymamákat a családoknak. Állítólag 170 milliárd forintba kerül évente a költségvetésnek. Hogy egyeztethető ez össze, hogy ezek a nők, teljes nyugdíj mellett visszamennek a korábbi munkahelyükre dolgozni, miközben kapják a soron kívüli, extra nyugdíjat, akár 54 éves korukban a munkabérük mellé? A nagypapáknak ez nem jár, ők többnyire az elhunytukig, 65 éves korukig, sima munkabérrel fognak dolgozni? De azoknak a nőknek sem, akik képezték magukat, és nem esnek bele az Orbán féle speciális jogosultságba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html