Jó hír: három éve először nőtt a kiskereskedelem

Júliusban 1,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelem volumene a KSH adatai szerint, ám a teljes évet tekintve továbbra is a csökkenő trend jellemző.
Kővári Dániel, 2010. szeptember 22. szerda, 09:00
Fotó:

Bár az év első hét hónapjában 3,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelem volumene, viszont jó hír, hogy a júliusi értékesítés volumene egyszázalékkal meghaladta az előző hónap szintjét - ilyen utoljára 2007. márciusában történt.

Júliusban 673 milliárd forintnyi áru került forgalomba, így összesen 4071 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások struktúrájában továbbra is dominálnak az élelmiszerek, melyek az eladások 45 százalékát teszik ki. Jelentős szeletet hasít ki a kiskereskedelem tortájából az üzemanyag-kereskedelem is, amely 17 százalékot képvisel, míg a kiskereskedelmi forgalom 13 százaléka bútor-, háztartásicikk- és építőanyag-kereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Júliusban az eladások 91 százalékát lebonyolító hiper- és szupermarketek eladásai már pozitív irányba mozdultak el a 2009. júliusi adathoz képest - az iparcikk jellegű vegyes üzletek kivételével minden üzlettípusban nőttek az eladások.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint júliusban az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 1 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal növekedtek a kiskereskedelmi eladások.

HOZZÁSZÓLÁSOK