Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan van - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) jelentésében. Az e havi értéknél magasabbat legutóbb 2007 áprilisában mért az MLBKT (58,2), a szezonálisan kiigazított index 2011-ben eddig mindig növekedést jelzett. A február havi index 2,3 százalékponttal magasabb a januári 54,7 pontos értéknél. Február inkább kedvező hónap volt a korábbi években, 1997-ben, 2004-ben, 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke.

Februárban két kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége emelkedett januárhoz képest (csak a szállítási átfutási idő és a foglalkoztatás indexei mutattak csökkenést, az exportindex értéke pedig változatlan maradt). A januári növekedés után ezúttal 4,1 százalékponttal lett még magasabb az új megrendelések indexe (64,3), és ezzel már tizennegyedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (65,1) nagyon erősen megugrott (8,6 százalékponttal) januárhoz képest.

A termelési mennyiség indexének (59,8) folyó havi értéke 3,8 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (76,7) ezúttal erősebben emelkedett januárhoz képest, és továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár huszonegyedik hónapja tart. A szállítási átfutási idő indexe (43,9) némileg romlott, értéke 3,1 százalékponttal alacsonyabb a januárinál, és az átfutási idők nagyobb mértékű hosszabbodására utal.

Februárban a szeptemberi-novemberi csökkenés, a decemberi emelkedés, majd a januári visszaesés után ismét több lett a vásárolt készletek mennyisége. A késztermékkészletek ismételten alacsonyabbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (54,3) februárban az előző hónapinál 5,0 százalékponttal magasabb. A késztermékkészletek indexe (49,5) 2,5 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség lassabb csökkenésére utal.



A külpiaci mutatók januárhoz képest keveset változtak. Az importindex (61,0) 0,7 százalékponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez. Az elmúlt év végén visszaeső, majd januárban megugró exportindex értéke (61,8) ezúttal nem változott, és továbbra is az export változatlan ütemű növekedésére utal.

A foglalkoztatási index (51,9) kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatotti létszám csökkenését jelezte szeptemberben a feldolgozóiparban, de október óta megfordult az irány. Februárban a múlt havihoz képest 0,9 százalékponttal alacsonyabb lett az értéke, de ötödik hónapja újból a foglalkoztatottság bővülésére utal.